Proslava svetkovine sv.Josipa u Bukovlju

U subotu 19. ožujka na dan sv. Josipa posebno svečano je bilo u filijalnoj crkvi u Bukovlju. Brojni vjernici iz Bukovlja i Vranovaca došli su se zahvaliti svome zaštitniku sv. Josipu; Isusovom poočimu i uzoru svih očeva i radnika. 

Svečano misno slavlje predvodio je naš župnik p. Josaphat Mosha. Nakon pjevanja Evanđelja u nadahnutoj propovijedi detaljno smo upoznati sa našim zaštitnikom. Još 1687. g. odlukom Hrvatskog sabora, Sveti Josip izabran je za zaštitnika Hrvatske. Župnik je posebno istaknuo zahvalnost onima koji su za Bukovlje i Vranovce uz sv. Josipa kao suzaštitnicu izabrali sv. Tereziju. Bila je samozatajna, skromna poput sv. Josipa, a u nedostatku sredstava za završetak izgradnje samostana molila se sv. Josipu i uspješno je završila gradnju.

Sv. Josip je bio pravedan muž, čovjek dobra srca, čovjek vjere i poslušnosti. Bio je vjeran i onda kada je poslušnost tražila od njega velike žrtve, prihvatiti trudnu ženu za svoju suprugu. Bio je zaručnik i muž čistog srca koji s poštovanjem živi s Marijom Djevicom kao brižni čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Sv. Josip bio je tesar, radnik pa je on i zaštitnik svih radnika, ali i štovatelj onih koji traže zaposlenje kako bi svojim radom skrbili o svojoj obitelji.

Cijel tijek svečanog misnog slavlja pratio je pjevački zbor sv. Josipa prigodnim starim pjesmama. Po završetku sv. Mise župnik je čestitao imendan svim slavljenicima, a sve naše molbe, prošnje i nakane predao sv. Josipu i zaželio da za iduće Josipovo imamo kip sv. Josipa u našoj filijalnoj crkvi.

Sv. Josip nije hranio i štitio samo svetu obitelj, već voli i blagoslivlje sve nas. Našu istinsku molitvu će uslišati i želi nas dobro i sigurno dovesti do vječnog spasenja. Sveta Terezija Avilska kaže slijedeće: „Tko to ne želi posve vjerovati, neka jednom pokuša i potpuno će se u to uvjeriti.“

 

Tekst: Matea  Marić

Fotografije: Silva Drčelić

na vrh članka