Proslava Nedjelje Muke Gospodnje u Bukovlju

Nedjelju kojom započinje Veliki tjedan u hrvatskom jeziku zovemo Cvjetna nedjelja, Cvjetnica, Palmenica ili Uličnica, a službeno se zove Nedjelja palmi o Muci Gospodnjoj.

Sam naziv Cvjetnica govori o običaju procesije s blagoslovljenim grančicama raznovrsnog bilja. U ovim našim kontinentalnim krajevima uobičajene biljke su drijenak, lijeska, vrba, češljuga, mračna trava (...)

 U primorskoj Hrvatskoj to su maslinove i palmine grane..

Tako je danas na Cvjetnicu i naša crkva u Bukovlju obilovala svakojakim grančicama i biljkama, a ispred crkve su se mogle uz dobrovoljni prilog uzeti i grančice masline koje su "doputovale" iz župnog vrta u Zablaću. Skupljeni prilozi će se proslijediti župnom Caritasu, koji pomaže župljanima u potrebi.

 

Grančice simboliziraju i podsjećaju na svečani doček Isusovog ulaska u Jeruzalem.

Nakon uvodne riječi p. Rafala uslijedio je blagoslov grančica, a potom misna čitanja.

U prvom čitanju prorok Izaija predstavlja slugu Gospodnjeg kao onoga koji se potpuno pouzdaje u Božju volju. Psalam Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio, vodi nas u blizinu križa i shvaćanja stravične muke kojom nas je Isus otkupio. Bog, a sluga, ponizan do kraja, onda, danas i zauvijek, svoju ljubav nam obznanjuje žrtvom svoga Tijela i Krvi.  Uslijedilo je čitanje Muke. Ove godine je to izvješće o Kristovoj Muci iz evanđelja po Luki. 

Masa ljudi dočekuje s oduševljenjem Isusa, a tek koji dan kasnije, ista ta masa ga osuđuje na smrt, sramotnu smrt na križu.

Isto je i danas...

 

Mnogi razmišljaju, pa šta ako lažem, napravim pobačaj, ako se rastanem...svi čine tako, rekao je p. Rafal u svojoj propovijedi.

"Opasno je biti dio mase i uzeti masu kao mjerilo, pogotovo onda kada želimo prikriti i opravdati naše grijehe. 

Bolje je biti opredijeljen čovjek, spreman uvijek stajati uz istinu. Nije to neka teoretska istina, nego potpuno konkretna: Mi smo ovdje jer ljubimo Boga - i Bog nas ljubi. To je istina i te se istine nikada ne smijemo stidjeti" - poruka je kojom je pater završio homiliju.

 

Svečani blagoslov, Cvjetnica, prvi dan proljeća, sunce koje nas svojim zrakama dočekuje na izlazu iz crkve... u mome srcu zahvalnost, velika, ne izreciva.

 

Zahvalnost za Tvoju ljubav kojom me ljubiš Gospodine!

Klanjam Ti se smjerno tajni Bože naš, prostirem pred tobom svoje srce i kličem;

 "Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje...."

 

Silva Drčelić

na vrh članka