Križni put i obred Velikog petka u župi

Veliki petak, spomendan muke i smrti našeg Gospodina Isusa Krista. Dan kada vlada tišina, muk... Obavezan je post i nemrs. Ne jede se meso ni mesne prerađevine, a dopušten je samo jedan obrok u danu. Umjesto svete mise održavaju se obredi. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci. 

Već petnaest minuta prije 15.00 sati, crkva se ispunila vjernicima da bi započeli devetnicu Božanskom Milosrđu, a potom je uslijedilo razmatranje četrnaest postaja križnog puta. Ovaj put, mješoviti zauzeti vjernici molili su postaje i prisjećali se Kristove muke i smrti.

Obred liturgije u našoj crkvi otpočeo je u 19.00 sati, kada je p. Rafal sa ministrantima ulazio u crkvu. Vladala je tišina, bez ulazne pjesme, bez zvonjenja. Oltar je dan prije razgolićen. Nema križa, nema svijećnjaka, ni oltarnika. Pater je  prišao oltaru i prostro se na pod okrenut licem prema dolje. Zadržao se u tišini molitve neko vrijeme, pokazujući da su i naši grijesi sukrivci Kristove smrti na križu.

 

Uslijedila su čitanja i Evanđelje; Muka po Ivanu. Pater je u svojoj propovjedi istaknuo; kako smo svi mi na Cvijetnicu pozdravljali Krista s maslinovim grančicama, a odmah potom poput ove rulje vikali;  "Raspni ga." Koliko puta smo u ovih par dana izdali Isusa poput Petra? Događa li nam se kao vjernicima da na poslu doživimo da nas ismijavaju radi svjedočenja u Kristovu ljubav?! Isus je došao da bi posvjedočio ljubav Oca, a mi? Svjedočimo li vjeru u Oca kako nas Krist poziva da po uzoru na Njega to činimo, ljubimo li do kraja i onda kada smo napadnuti i onda kada smo izrugivani? Oni koji su vikali Raspni Ga...nismo li i mi takvi danas kada se stidimo svoje vjere ili se bojimo priznati Kristovim učenicima...koliko puta ga zatajimo? Zapitajmo se to svaki puta kada uzmemo krunicu u ruke ili poljubimo raspelo našega Krista koji je svoj život dao za nas!

 

Nakon sveopće molitve, pater Rafal je s ministrantima prošao između naroda noseći prekriveni križ - na tri mjesta je zastao, otkrivao dio po dio križa. Dok se otkriva križ, pater pjeva; Evo drvo križa, na što narod prigiba koljena i odgovara; Dođite, poklonimo se. Potom su vjernici prilazili križu koji su ministranti držali pred oltarom i klanjali se i ljubili svoga Krista. Za vrijeme klanjanja križu, zbor sv. Vinka zajedno sa pukom, pjevao je pokorničke psalme i prigodne pjesme.

Pričestili smo se hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak, ponovno su spremljene u svetohranište koje se nalazi pored Kristovog groba. I ovu večer vjernici su pozvani bdijeti do 22 sata pokraj Isusovog groba.

 

Rafaela Janković

 

Veliki petak smo započeli molitvom križnoga puta, u kojem smo iznova razmatrali Kristovu muku. Posvjestili smo si muku koju je prošao nas Spasitelj, i postali svjesni svojih slabosti kojima Ga svakodnevno ranjavamo. Bio je to dobar uvod u obrede, u kojemu smo se iznova pokajali za svoje slabosti i molili Boga za oproštenje.

Obrede je predvodio župnik, p. Josaphat. Na početku obreda ušao je u crkvu i prostro se pred oltarom u znak duboke poniznosti i klanjanja Gospodinu. U svojoj homiliji župnik je istaknuo kako mi u današnje vrijeme bježimo od križa, a Bog je taj koji nam daje nositi križ kako bi nas izgradio i približio sebi. Bez križa nema Uskrsa. I sam Isus nam je rekao: ''Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.'' (Mt 16,24) Mi danas često puta ranjavamo Isusa svojim grijehom, kada psujemo, ogovaramo, vrijeđamo druge, kada se radujemo tuđoj nesreći…  Isus nas i dalje ljubi, ali nas poziva na promjenu, da se mijenjamo i da svakim danom postajemo sličniji njemu, kako bi smo jednoga dana zajedno s njime mogli zasjati u uskrslom svjetlu.

Poslije propovjedi svi zajedno smo pristupili ljubljenju križa kako bi smo u znak zahvalnosti cjelivali Kristov križ. Skrušena srca pristupili smo svetoj pričesti i nakon popričesne molitve ostali još u tišini, molitvi i zahvaljivanju pred Presvetim oltarskim sakramentom.

 

Marko Rubil

na vrh članka