Susret prvog petka u našoj župi, molitvena zajednica Novo Srce

Prvi petak u mjesecu postao je mali blagdan Srca Isusova, blagdan duše i duhovnih obnova.. Naime tu pobožnost pokrenuo je naš Spasitelj kad se jednog petka ukazao Mariji Margareti i izrazio želju da ga primamo u pričesti sa nakanom za sve uvrede koje ljudi nanose u presvetom sakramentu.
Iz mjeseca u mjesec sve više je štovatelja Presvetoga Srca Isusova i onih koji gaje ovu pobožnost. U našoj župi i ovaj petak je bilo blagoslovljeno. Molitvena zajednica  „Novo srce“ u suradnji sa paterima Spiritancima, dovela nam je ovog prvog petka vlč. Zdravka Radoša, župnika župe Sv. Emerika iz Oriovca.

Crkva se ispunila vjernicima i susret je započeo u 17:30 molitvom krunice našoj Nebeskoj Majci Mariji. Za vrijeme krunice kao i za vrijeme svete Mise naš župnik p. Josaphat je ispovijedao vjernike. Uslijedila je sveta Misa, gdje je u propovjedi vlč. Radoš istaknuo:
Uskrsnuće,  naš novi život...koliko se svi mi često smatramo pravednima. I Baraba je bio jedan od pravednika, razbojnik koji je tražio svoju pravdu. Nismo li i mi u većini slučajeva pravednici jer uvijek hoćemo neko pravo..uvijek se branimo. Zato su tada ,a većina i nas sad , odlučili pustiti Barabu, a razapeti Isusa što i radimo. Razapinjemo Ga svakodnevno našim grijesima, a oslobađamo Barabu tražeći svoju pravednost. On, Isus, nije se bunio, nije tražio pravo, samo je šutio i poput janjeta predao se u ruke zločinaca da Ga razapnu, ako je to Očeva volja...Ljubav...gdje je ta ljubav u našim životima na koju smo svi pozvani od našeg Isusa. Okrećemo glavu od svakoga koji ima i najmanji grijeh. Opet se pravimo da smo nedužni. Mi kao kršćani dužni smo se prepoznavati u svijetu, a to ćemo postići jedino ljubavlju pram svima, a ponajprije prema najgrešnijima. Pruži ruku onome koji je učinio nešto ružno, nešto što ne možeš poimati. Svojom dobrotom odnosno ljubavlju prema tom čovjeku, poistovjećujemo se sa Kristom koji nam svojim Uskrsnućem daruje Novi život.

Nakon svete Mise uslijedilo je slavljenje, a potom nam još jednom vlč. Radoš progovara o ljubavi na koju smo svi pozvani. Opraštanju, na prvom mjestu u svojoj obitelji kada ne bi trebali gledati što je tko krivo napravio nego poput Krista šuteći prihvatiti križ i s puno ljubavi pogledati svoga bližnjega i pružiti mu ruku. Petnaestak minuta u tišini pred Presvetim Oltarskim Sakramentom...na koljenima molili smo za oprost, zahvaljivali se i upućivali svoje molitve.  Prvi petak je završio u slavljenju i zahvali za svu ljubav koju primismo od Gospodina našega Isusa Krista. Radosnih srdaca pođosmo svojim domovima...

Rafaela Janković

na vrh članka