Ispiši ovu stranicu

Tijelovska procesija u našoj župi

I ove godine na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 26. svibnja, održana je tijelovska procesija u našoj župi koje su okupile veliki broj vjernika. Svečanu procesiju u Podvinju predvodio je p. Rafal Kiedrowicz, a u Bukovlju, župnik, p. Josaphat N. Mosha.

Svi nazočni vjernici uključili su se u svečanu procesiju ulicama Bukovlja i Podvinja sudjelujući svojom molitvom i pjesmom. Na svim postajama gdje je izložen Presveti oltarski sakrament, poslušali smo Božju Riječ i pomolili se. Župnik p. Josaphat N. Mosha sve je okupljene, kao i samo mjesto, na sve strane blagoslovio s Presvetim. Ministranti s korpicama punih ružinih latica posipali su put kojim je prolazio naš Isus.

Procesija je završila u crkvi sv. Josipa gdje je održano misno slavlje koje je, također, predvodio župnik. U svojoj propovijedi osvrnuo se na kršćaninov život, kako bi svaki kršćanin trebao biti izvor blagoslova za svijet. Ispričavši zgodu iz života jednog siromaha koji je, premda ne zna moliti, svaki dan dolazio praviti društvo Isusu koji je prisutan u svetohraništu da ne bude sam, potaknuo je nas, prisutne vjernike, da se svaki dan barem pet minuta zaustavimo pred Isusom, prisutnim u malom komadiću kruha, te obnovljeni Njegovom milošću hrabro svjedočimo Isusovu prisutnost u našem životu, te da bi tako izlažući se Isusovom pogledu mogli živjeti po Evanđelju i sami postati izvor blagoslova za bližnje, za one s kojima radimo, za one koji nam nanose nepravdu (…)

Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni koncert pučkih crkvenih pjesama i napjeva. Nastupilo je šest pjevačkih skupina: crkveni zbor svete Terezije iz Bukovlja-Vranovca, ženske pjevačke skupine Druge iz Strizivojne, Lovor iz Trnjana, Tkanica iz Nove Gradiške, Snaše iz Klakara, te jedna muška pjevačka skupina Zuce iz Gundinaca. No, prije početka koncerta mališani iz Kreativne radionice Leptirići koja djeluje pri filijali Bukovlje-Vranovci izveli su prigodan recital na temu „Kruh s neba“ i sve prisutne potaknuli na razmišljanje koliko smo zaista zahvalni za kruh svagdašnji i svjesni da ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (usp. Mt 4,4)

Matea Crljen, Ivica Vlašić

 *************************

Predivni sunčani dan kao da je čekao da se dogodi nešto prelijepo, nešto posebno. U našoj župi sam Isus u Presvetom oltarskom sakramentu prošetao je ulicama našeg Podvinja. U devet sati okupilo se dosta vjernika koji su željeli biti dio procesije na svetkovinu Tijelova. Ove godine procesija je krenula od Podvinjskog groblja i u kojoj su Krista nosili pater Rafal i župnik p. Josaphat. Sam blagdan Tijelovo slavi se kao spomen na kruh i vino koje nam je Gospodin ostavio da se i mi svaki dan spominjemo te velike ljubavi koja je dala svoj život za sve nas . Pristupajući samom oltaru i gledajući pretvorbu dok svećenik kruh i vino pretvara u Tijelo i Krv Kristovu , u tom trenutku i mi smo sudionici posljednje večeri, sudionici proslave Muke Gospodnje. "Ja od Oca primih što vama predadoh"- reče Gospodin one noći kad bijaše predan. Uze kruh, zahvali, razlomi i reče: "Ovo je Tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj Krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." (1 Kor 11, 23-25) Presveta Euharistija, Tijelo i Krv Kristova umnaža milosti, čisti nas od lakih grijeha, daje nam snagu, radost, mir. Svi mi koji smo osjetili snagu Kristove ljubavi prema nama u samom činu Euharistije svakodnevno dolazimo da se nahranimo Božjom milosti. Pater Rafal prvi je uzeo Krista u ruke i u pratnji pjevača, djece koja su nosila košarice i ružinim laticama posipale put Kristu prema crkvi. Na pola puta stali smo kod druge sjenice, gdje je potom župnik p. Josaphat uzeo pokaznicu, pomolio se, blagoslovio nas sve i nastavili procesiju prema crkvi. Pjesme, ružine latice i sam narod prati svoga Kralja kroz Podvinje. Ispred crkve bila je zadnja sjenica gdje smo se ponovno pomolili, a onda je pater Rafal s Kristom u rukama blagoslovio sve četiri strane našeg Podvinja. Snaga, mir, radost u srcima našim jer ne gledamo svaki dan Krista obučenog u Tijelo gdje se šeta Podvinjem i blagoslivlja sav narod, svaku kuću i sve u njoj. Ne mogu se sakriti ni oni koji ga ne priznaju, jer On je u ovome trenutku iznad svakoga od nas. Misno slavlje je počelo točno u 10.00 sati koje je prevodio pater Rafal u punoj crkvi. U svojoj propovjedi posvjedočio je razliku same Euharistije kod nas i u Kamerunu gdje je bio na službi. Dok mi ovdje vjerujemo da hostije za vrijeme Mise bivaju posvećene od posvećenih svećenikovih ruku, takve i ostaju zauvijek, u  Kamerunu je vjerovanje da samo, i jedino vjerom hostije prelaze u Tijelo, odnosno, Krv Kristovu. Vjera i nas okuplja na Sv. Euharistiju gdje se hranimo i u tom trenutku postajemo sveti dok je Krist u nama. Krist se dao za nas da ga i danas možemo blagovati i biti jedno Tijelo.

Ispunjeni, nahranjeni, radosni, puni snage i želje za novim jutrom krenuli smo svojim domovima noseći i šireći Kristovu radost svojim bližnjima. Ovaj dan Podvinje je spavalo u miru.

Rafaela Janković