Drugi dan trodnevnice uoči Antunova

Drugi dan trodnevice uoči svetkovine sv. Antuna u župnoj crkvi u Podvinju počeo je kao i prethodne večeri molitvom Gospine krunice, a nastavljen misnim slavljem koju je predvodio fra Velimir Bavrka, a koncelebrirali župnik p. Josphat N. Mosha i p. Rafal Kiedrowicz.

Fra Velimir nas je na početku misnog slavlja uveo prispodobom o ptici uspoređujući njezin let sa životom kršćanina ; „…ptica ima dva krila, ne može letjeti sa jednim krilom, isto tako krščanin ne može živjeti bez sakramenta, molitve i posta; ne možeš moliti, a ne postiti, ne možeš postiti, a ne moliti (…), vidite, jedno drugome vuče. Kad nekoga ljubiš onda ljubiš sve njegovo.

Govoreći o poniznosti svetaca i sve prisutnoj oholosti kršćanina pozvao nas je na kratku šutnju u kojoj smo se pokajali pred Gospodinom i predali ono što je jedino naše, a to su kako kaže fra Velimir – grijesi.

Prvo čitanje pročitala je članica biblijske skupine Meri Matošić, a psalam je otjevao Vis Cor Unum  pjesmom;  Ne boj se , jer ja sam te otkupio koja nas je podsjetila na milosrdnu ljubav Očevu, na Njegovu snagu, jakost i zaštitu, te su riječima pjesme ražarili i utješili naša srca.

U svojoj propovijedi fra Velimir Bavrka osvrnuo se na temu grijeha koji razara kršćaninov život i odvaja ga od Boga, naglasivši kako grijeh započinje u mislima, nastavlja se pogledom, a završava djelom, te đavolju prepredenost s kojom nema šale; … nemojte se igrati sa đavlom! Bog te upozorava da bježiš od grijeha;  mijenjaj kurs, ne možeš tako, potonut ćeš, nemoj kušati grijeh, bježi od njega!  Potaknuo je prisutne vjernike da naprave, kako kaže, inventuru svog života;  „…da moraš umrijeti, kud bi otišla? Bi li tvoja knjiga bila puna Boga ili svijeta? Ne plaši se propasti svijeta, plaši se propasti svoga života! Nema bez Boga nade, mogućnosti da istinski živiš, ne samo sad, već kad umreš, tko će ti onda pomoći? Pred Boga ideš sam, ti i tvoja djela, dobra i loša, a dobar bez Boga ne možeš biti, On je taj koji mekša srca,Onaj koji udahnjuje ljubav u tebe.“  

Nastavio je govoreći o čudesnoj i neizmjernoj Božjoj ljubavi prema nama koja svojom dobrotom i milosrđem iznenađuje, o Bogu koji nas stalno poziva da se ne izgubimo, koji ne gleda na naše grijehe, već ih zaboravlja i s radošću iščekuje naš povratak, te o Majci Mariji preko koje dobivamo sve, preporučujući da se svakodnevno utječemo Gospinom zagovoru.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom koje je pjesmom i molitvom animirao fra Velimir. U molitvi pred Presvetim molili smo za snagu u borbi protiv grijeha, za Božju milost u našim životima. Na kraju klanjanja uslijedio je blagoslov sa Presvetim u kojem je sav puk srcem otpjevao molitvu za blagoslov koja se inače moli u štovanju euharistije kada se izgovaraju pohvale Božjem Imenu;Ne ostavi nas nigdar, blagoslovi nas svigdar, budi s nama svaki čas, Isus Spasitelju naš! Slavno budi Ime Isus, slavno ime Marija! Ime Isus slavno budi, slavno ime Marija!

Za kraj večeri fra Velimir pročitao nam je poruku Kraljice Mira u kojoj Gospa poziva na svetost i ljubav bez koje ne možemo živjeti ni s Bogom, ni s braćom.

na vrh članka