Proslavljen blagdan svetog Vida, zaštitnika Rastušja

Na ovaj svečani dan, 15. lipnja župljani sela Rastušja slave svog zaštitnika, svetog Vida. Svečano misno slavlje u 11.00 sati predvodio je župnik, p. Josaphat N. Mosha, a koncelebrirao p. Rafal Kiedrowicz. Misno slavlje pjesmom je animirao Vis Cor Unum.

Okupili su se domaćini i gosti kako bi slavili našeg zaštitnika, te pjesmom i štovanjem uveličali svečanost. U svojoj propovijedi p. Josaphat  rekao je da kao vjernici trebamo biti otvorena srca za sve kojima je potrebna pomoć, da po uzoru na svetog Vida moramo trpjeti za svoju vjeru i predanost Gospodinu. Još dok je bio mladić, svetog Vida otac je pokušao odvratiti od vjere. Za vrijeme svog života bio je mučen te bačen u vreli kotao ulja, no anđeli su ga izbavili. Nakon toga opet proživljava mučeništvo kao svjedočanstvo svoje vjere u Gospodina.

Svetog Vida zazivaju u pomoć padavičari, histerici, opsjednuti. Njegova se zaštita moli za vrijeme grmljavine, nevremena, požara, neplodnosti (...). Kao svog zaštitnika slave ga ljekarnici, gostioničari, vinogradari i glumci. Pridružuju im se i ljudi slabog sluha i vida.

Sveti Vide, otvori oči svima kojima je vjera ugrožena; jačaj nas u nadi i krijepi u ljubavi.

Gabrijela Mirosavljević

na vrh članka