Dušni dan

Jučer smo proslavili svetkovinu Svi sveti. Dan kada slavimo ne samo svece koji su nam poznati i koji su proglašeni svetima, nego i one koji sjede odmah do Krista, ali nikad nisu proglašeni svetima...takvih je jako puno. Za razliku od jučer danas na Dušni dan sjećamo se svih nama dragih pokojnika. Neki od njih su već do Krista, a mnogi su na prelasku i mi vjerujemo da ćemo svojim molitvama njima pomoći da pređu u Svjetlost.
 
Dušni dan je dan duša...Naši dragi prešavši na drugi svijet ne gube se iz naših misli i mi s njima nastavljamo komunikaciju kroz molitvu. Vjera u Vječni život dolazi do izražaja upravo na Dušni dan. Obilazimo grobove, uređujemo, palimo svijeće i nosimo cvijeće za naše drage duše . Komunikacija traje i imamo osjećaj da smo tada s našim dragim pokojnicima u blizini. Molimo Boga da spasi svaku dušu od vječnog prokletstva i da joj spas u svojoj blizini. Često u molitvi krunice dok razmatramo otajstva, na kraju molimo i desetinu krunice za duše u čistilištu. Naša vjera u Vječnost i tu se pokazuje razmatrajući naš život od rođenja u Kristu pa do prelaska, ne gubeći nadu u spas duše.
 
Isus , kada je umro njegov prijatelj Lazar rekao je njegovoj sestri Marti: “Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” ( Iv 11,25 ). I mi vjerujemo u spas duša jer po uzoru na našega Kralja koji nam je jednak po svemu osim po grijehu imamo pravo vjerovati u život vječni. Zato molimo svakodnevno, a posebno danas na Dušni dan za spas svih duša, osobito onih za koje nema tko moliti.
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka