Misa zadušnica za pokojnog p. Alberta Thielemeiera: iz njegova života odsijevao je duh Isusovih blaženstava

Misu je predvodio nadbiskup Đuro Hranić kazavši kako je p. Albert bio ponizan čovjek i svećenik čista srca koji je jako volio hrvatski narod i nastojao sve usmjeravati prema Kristu.

PODVINJE - Misom zadušnicom u župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog u Podvinju (Slavonski Brod), koju je u ponedjeljak, 14. studenog predvodio đakovačko osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, brojni su se vjernici, župljani ove i drugih župa grada Slavonskog Broda  oprostili od dugogodišnjeg podvinjskoga župnika, župnog vikara i počasnog građanina ovoga grada patera Alberta Theielemeiera, koji je u 90. godini života, 66 godini redovništva i 57. godini svećeništva preminuo u srijedu, 9. studenog u rodnoj mu Njemačkoj. 

Uz nadbiskupa Hranića, koncelebrirali su generalni vikar mons. Ivan Ćurić, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata vlč. Dario Hrga, dekan slavonskobrodskog dekanata preč. Ivan Lenić, dekan sibinjskog dekanata preč. Tomislav Vlaović, dekan garčinskog dekanata preč. Mato Knežević, poglavar misijske Družbe Duha Svetoga (kojoj je p. Albert pripadao) i podvinjski župnik o. Josaphat N. Mosha, te njegova subraća Spiritanci o. Rafał Kiedrowitz, o. Arkadiusz Krasicki, o. Andrzej Tylicki, bivši župnik u Podvinju, danas župnik župe Vođinci vlč. Ante Šiško, te drugi brojni svećenici iz slavonskobrodskih župa.

Već sam početak mise uz ulaznu pjesmu „Kriste u tvoje ime sad smo ovdje svi“, koju je pater Albert osobito volio pjevati zajedno sa župnim zborom, za brojne okupljene bio je uistinu dirljiv, a njegova fotografija ispred oltara i prepoznatljiv blagi osmijeh budio im je mnoga sjećanja na susrete s omiljenim im paterom koji je otišao na glasu svetosti.

U svjetlu odlomka iz Lukina Evanđelja o Isusovom govoru na gori -  temeljnog zakona Božjega i osam blaženstava, nadbiskup Hranić u prigodnoj je homiliji istaknuo da su uprava Isusova blaženstva ogledalo u kojemu prepoznajemo pokojnoga patera Alberta Theielemeiera, blaženstva koja su uistinu bila nadahnuće njegova ovozemaljskog života. „Patera Alberta pamtit će mnogi po njegovoj poniznosti i zračenju evanđeoskim duhom. Doista je iz njegova života odsijevao duh Isusovih blaženstava. Bio je jednostavan, ponizan, tih i diskretan čovjek i svećenik, koji je jako volio hrvatski narod, našu domovinu koju je smatrao i svojom drugom domovinom, ovaj grad i ovu župu. Svi koji su poznavali patera Alberta, znali su da je on uistinu bio čovjek čista srca, potpuno Božji, potpuno Gospodinu predan. Stoga, danas mirno, vjernički, kršćanski,opraštajući se ovdje od dragog patera Alberta možemo  ponavljati zajedno s Isusom: blago  čistima srcem,  oni će Boga gledati“, naglasio je nadbiskup Hranić, prisjećajući se i zadnjeg svog susreta s paterom Albertom u samostanu u Njemačkoj u siječnju ove godine.

Veći dio  svog svećeničkog života i svoje najzrelije ljudske i svećeničke godine poklonio je p. Albert hrvatskom narodu, punih 35 godina, a najviše župnoj zajednici u Podvinju. Od 1983. godine sve do prije godinu dana bio je na službi u našoj Đakovačko osječkoj nadbiskupiji, najprije dvije godine u župi Sikirevci, te potom naredne 32 godine u Podvinju kao župnik i župni vikar. Kroz osam godina obavljao je i službu bolničkog  kapelana u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, bio je prvi imenovani bolnički duhovnik u tom gradu, kojega je 2011. godine proglašen i počasnim građaninom. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj uvelike se trudio na planu buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja te podizanju odgovornosti svih vjernika za ostvarenje misijskog poslanja Crkve. O njegovoj svećeničkoj gorljivosti svjedoči i činjenica da je više godina bio najstariji aktivni svećenik na području Đakovačko osječke nadbiskupije. 

Albert Thielemeier je rođen 31. srpnja godine 1927. godine u Westenholtzu kod Delbrückea u Njemačkoj. Nakon osnovne škole, izučio je za električara. Potom je ušao u Klasičnu gimnaziju Duha Svetoga u Menden/Sauerlandu koju su vodili pateri Spiritanci.

Odlučuje postati misionar te ulazi u jednogodišnji novicijat misijske Družbe Duha Svetoga. Nakon novicijata nastavlja studij filozofije i teologije na Teološkom fakultetu Spiritanaca u Knechtstedenu kod Neussa, a potom i na papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Godine 1960.  zaređen je za svećenika u Knechtstedenu. Nakon ređenja poglavari ga šalju na daljnji studij u Belgiju, na Katoličko sveučilište u Löwen. Po završetku tog studija postaje docentom filozofije na Teologiji u Knechtstedenu i u Frankfurtu. Godine 1969. imenovan je provincijalom njemačke provincije misijske Družbe Duha Svetoga, a 1974. godine pozvan je na službu generalnog asistenta u Generalatu Kongregacije Duha Svetoga u Rimu.  Godine 1981., tada 54-godišnji pater Albert dolazi u Hrvatsku, sa zadaćom rada na misijskoj animaciji i duhovnim zvanjima. Pune 32 godine,  od 1983. sve do studenog 2015. bio je na službi u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji. Posljednji ispraćaj i pokop p. Alberta Thielemeiera bit će u četvrtak 17. studenog 2016. godine u 14 sati u Knechstedenu pokraj Kölna u Njemačkoj.

Ivica Vlašić

na vrh članka