Leptirići za Vukovar

“Doći će dani na tebe kad će te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamena na kamenu…” (Lk 19, 41-44)
 
 
 
 
 
Proročke su to riječi iz svetog Evanđelja, koje je Isus izrekao plakavši nad Jeruzalemom, a koje su bile dio misnog čitanja, danas, na 25. obljetnicu pada grada Vukovara. 
 
I doista, kada pogledamo slike Vukovara 25 godina unazad, nemoguće je na njima ne iščitati žalosne Isusove riječi. No danas, oni najmanji, za koje je Isus rekao: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 45), učinili su da se preko slike Vukovara napišu riječi nade, vjere i ljubavi. 
 
Vrijedni kreativci iz Kreativne radionice “Leptirići” danima su izrezivali golubice mira i na svakoj golubici napisali ime jedne od 265 žrtava s Ovčare, koje su zatim svezane na 265 balona. Prigodnim programom ispred filijalne crkve sv. Josipa u Bukovlju, 17. studenog 2016., “Leptirići” su, zajedno sa svojim prijateljima iz Osnovne škole “Bogoslav Šulek”, Vranovci, voditeljicama radionice, učiteljima, profesorima i svim okupljenim ljudima dobre volje, odali počast gradu Vukovaru.
 
Uz pjesmu: “Jedna je Hrvatska, samo je jedan dom…” zajedno su pustili balone prema nebu. Jedan od balona nosio je simbol Družbe Duha Svetoga i na njemu ime našeg pokojnog p. Alberta, upućujući mu posljednji pozdrav u rodnu Njemačku na dan njegovog posljednjeg ispraćaja. 
 
Nakon svečanog programa, vlč. Ivica Petrović slavio je svetu Misu za sve poginule branitelje i sve žrtve grada Vukovara, znane, neznane, nestale i nepoznatog počivališta. U svojim se “mislima vodiljama”, poslužio riječima i današnje svetice Elizabete Ugarske, koja je smatrala da nije važno mjesto na kojem će biti sahranjena, jer: “Bog će na Sudnji dan znati gdje sam ja.”
 
Mirjana Čabraja
 
na vrh članka