Oproštajni govor p. Albertu

Pater Albert,

Godinu dana vaša soba u Podvinju stoji prazna. Čini nam se kao da se želite vratiti. Teško vam je bilo otići iz Podvinja. Bili ste spremni za rad kao pravi misionar iz Družbe Duha Svetoga. Svi to znamo. Uzor u pastoralnom radu ali i oko kuće. Od 1981. Godine tako ste se povezali s Hrvatskom s ljudima čija imena  ste upisali u svoj duhovni dnevnik i svakomu čestitali godišnjice. Obilazili ste njihove kuće. To nitko ne može zaboraviti. Vi ste poticaj za nas. U ispovjedaonici bili ste istinitim svjedokom Božjeg milosrđa koje se razlijevalo na mnoge. Vaše dobro srce dijelilo ljubav agape s potrebnima na samo tijekom rata ali i poslije. Koliko bismo dali da i sada vidimo vaš smiješak i specifičan pokret vašeg tijela koji bi pozivao ljude na pjevanje u našoj podvinjskoj crkvi. Tužni smo danas, mi članovi Družbe Duha Svetoga, ali isto tako i podvinjčani.

Tu gdje ste vi stali, mi ćemo nastaviti. Vaša hrabrost i raspoložljivost Duhu Svetomu svima nama daje novi zamah. Prvi ste stigli u Hrvatsku jer su vam bila na srcu duhovna zvanja. Mnogi svećenici zahvaljuju na susretu s vama. Bili ste i jeste svima poticaj.

Iako vas ne vidimo našim očima osjećamo da ste s nama. Tu toliko blizu. Vjerujemo i nadamo se da je mjesto na nebu koje vam je Krist pripremio upravo je popunjno. Oče, Alberte pogledaj nas koji smo ostali i moli za nas. Doviđenja!

p. Josaphat N. Mosha, CSSp

Poglavar Družbe Duha Svetoga i župnik u Podvinju

na vrh članka