Proslava sv. Nikole u našoj župi

6.prosinac, svima znani datum, a posebno djeci jer tog dana sveti Nikola ostavlja darove u čizmicu onoj djeci koja su zatražila dar. Sveti Nikola obilazi naše domove, ali i crkve. Tako je i našu crkvu svetog Antuna jutros na misi zornici posjetio sveti Nikola. Djeca su se pripremala za dolazak jer su znali da će i ove godine biti darovani. Misu, koja je započela u 6.30, u prepunoj crkvi slavio je p. Rafal koji je odmah na početku primjetio da ima puno više djece nego obično na misama. Na upit dali dolaze svaki put na misu zornicu svi su u glas rekli; Da. Smijeh je ispunio crkvu, ali nitko nije zamjerio djeci na njihovoj snalažljivosti, vjerojatno se i Isus smijao.

U svojoj propovjedi p. Rafal je usporedio dobrog pastira iz Evanđelja koji ostavlja devedest devet ovaca radi jedne izgubljene i odlazi ju tražiti, sa svetim Nikolom koji sve ostavlja i traži kome da pomogne. Tražio je da svi budemo jedna obitelj. Pater Rafal je ispitivao djecu o svetom Nikoli i djeca su pokazala lijepo znanje. Znali su tko je bio, zašto je zaštitnik djevojaka, pomoraca, siromaha, djece (...), p. Rafal je rekao da se uvijek možemo utjecati ovom svecu za zaštitu molitvom za siromahe ili u drugim nakanama.
Na samom kraju misnog slavlja otvaraju se vrata i ulazi sveti Nikola sa darovima. Djeca su ga okružila i njihova srca su se smijala od radosti dok su primali poklone. Ni mi odrasli nismo ostali ravnodušni gledajući dječju radost, svi smo nasmijani, osjećala bliskost, ljubav, radost (...)
Pošli smo svojim domovima radosni, ispunjeni  u iščekivanju sve većeg rađanja Krista u našim srcima. Po zagovoru svetog Nikole, Bog neka blagoslovi svakog siromašnog čovjeka bilo duhovno ili materijalno, svakog pomorca, svako dijete neka se ispuni toplinom, a svaka djevojka nađe svoju srodnu od Boga darovanu dušu.
 
Rafaela Janković
na vrh članka