Cjelodnevno klanjanje u Bukovlju

U vrijeme adventa, 8. prosinca svake godine slavimo blagdan Bezgrešnog Začeća Djevice Marije. Blagdan je utemeljio papa Siksto IV 1476. godine, a dogmu je svečano proglasio papa Pio IX, 8. prosinca 1854. godine. Blagdan Bezgrešnog Začeća Djevice Marije često se tumači kao Blagdan Isusovog Začeća. No radi se o Začeću Djevice Marije kojoj je Gospodin od postanka svijeta predodredio da se bez grijeha začne u krilu svoje majke, da bi bila dostojna začeti i roditi Spasitelja svijeta.
 
 
Ove godine su vjernici  Bukovlja i Vranovaca imali privilegiju da u filijalnoj crkvi sv. Josipa u Bukovlju cijeli dan bude izložen Presveti Oltarski Sakrament. Brojni su bili oni koji su tijekom cijeloga dana zahvaljivali Isusu i njegovoj i našoj svetoj Majci na uslišanim molitvama i prikazivali nakane koje nose u svojim srcima.
U tišini crkve, miris tamjana, On i ja...gledamo se i razgovaramo...osjećam da me ljubi, da sam sigurna u Njegovim rukama, govori mi: ne boj se, tu sam za tebe i sve koje voliš... suza radosti klizne niz lice... da Gospodine, vjerujem ti, hvala ti...
 
Noć se spustila na naše selo obavijeno maglom i injem na granama drveća. Crkvena zvona najavljuju svetu Misu koja je uslijedila nakon klanjanja. Misu je predvodio župnik i u svojoj homiliji je naglasio da je Marija jamstvo i osiguranje, slika naše budućnosti. Zbog tebe je čista da i ti budeš čist, zbog tebe je Božja da i tebe učini Božjim djetetom, rekao je na kraju svoje propovijedi. 
Današnje čitanje govori ne boj se... to nam Marija i danas posvješćuje, da će kao naša nebeska Majka učiniti sve za svoju dječicu da postanemo i ostanemo ljubljena djeca Božja.
 
Silva Drčelić
na vrh članka