Svetkovina Sveta Tri Kralja

Pravi zimski dan na debelom minusu doveo je vjernike 6. siječnja ove nove nam godine na večernju Misu u 18 sati u crkvu. Osim prvog petka koji su nam i ovaj put animacijom i klanjanjem priredili molitvena zajednica Novo srce, taj dan proslavili smo setkovinu Sveta Tri kralja ili Bogojavljanje. 
Sveta Tri kralja Gašpar, Melkior i Baltazar dođoše i pokloniše se Isusu darujući mu zlato kao Kralju, tamjan kao Bogu i smirnu za Kristov pokop.
 
Osim Sveta tri kralja taj dan slavimo naime i Bogojavljanje. Otajstvo Sina Božjega koji se ljudima objavio kao čovjek. U mudracima s Istoka vjernici vide predstavnike svih naroda koji se klanjaju novorođenome Kralju. Mi bismo vjernici danas, naravno, htjeli da Krist bude vidljiv i prisutan i u svojoj riječi i u otajstvima koja slavimo, ali na poseban način po Crkvi, po nama vjernicima. Mi smo pozvani svojim životom naviještati Krista kao jedinog Spasitelja svakoga čovjeka. 
I naš župnik p. Josaphat je u svojoj homiliji istaknuo objavljenje Boga običnom malom čovjeku. Bog se objavimo svakom čovjeku i bogatom i siromašnom, i onomu koji ima znanje, vjeru i onome koji ništa ne zna, koji je siromašan i u duši i u duhu. Nema veze ni koje si religije, jer Bog se svima objavio. Čovjek je taj koji uvijek traži, kopa kao Tri Kralja koji su gledali u zvijezdu i tražili Gospodina. Išli su i do Heroda tražeći Boga, ali ništa...nigdje ga nisu našli do u štalici gdje ih je sam Gospodin doveo. Tako i nama Gospodin pokazuje put i zove nas. Mi kad postanemo svjesni da sami ništa ne možemo da nam je sve od Gospodina, tad ćemo i mi naći Boga koji nam se utjelovio i u nama samima.
Na kraju Mise p. Josaphat je pred mnoštvom vjernika koji su se okupili oko velike posude sa vodom blagoslovio vodu. Narod je mogao uzeti i ponijeti sa sobom blagoslovljenu vodu, a mnogi su ostali klanjajući se pred Presvetim do 21.00 sat.
 
Rafaela Janković

Srodni sadržaj (po oznakama)

na vrh članka