Obratiti se..

Što zapravo znači obratiti se? Početi u jednom trenutku života vjerovati u Boga (ili Bogu), redovito ići na ispovijed, sv. Misu, živjeti pobožnim, često i sterilnim životom na nekakvom “obraćeničkom” oblaku, udaljenom od stvarnog života i stvarnih ljudi?
 
 
Svatko bi  mogao ispričati svoje osobno iskustvo susreta s Bogom, manje ili više dramatično, ali u svakom slučaju potpuno intimno i prilagođeno karkteru, emocijama, doživljajima i razmišljanjima svakog pojedinca. Brojna su svjedočanstva obraćenja. Bog, koji zna kakvim  nas je stvorio, isto tako zna u kojim nas trenucima pozivati, na koji nas način pozivati, ustrajno i strpljivo sve dok se barem malo ne odazovemo. Jer, i to malo, Njemu je dovoljno, da zove još više i svojom snagom privlači još jače.
 
Obraćenje je cjeloživotni put, rast i sazrijevanje. Put u svakodnevnom životu, sa običnim ljudima, put pun iskušenja, stranputica i prilika da se čovjek ponovno vrati i svaki puta sve više napreduje. Ako to želi. Bog koji je Svjetlost sama i u nas je upisao tu iskru svoje Svjetlosti, odsjaj Njegove duše, i čovjek, htio – ne htio, često puta nesvjesno, teži prema toj Svjetlosti. Bilo da se nalazi u različitim teškim životnim situacijama ili jednostavno osjeća da mu, pored svih i svega što ima, još nešto nedostaje.
 
Obraćenje je prilika. Prilika poći možda još težim putem kroz život, odreći se svega što smatram da mi je potrebno, a zapravo me veže i osloboditi se za život sa smislom, za život u slobodi. Obraćenje je dopustiti  Bogu da mi bude Otac i vodi me onako kako On to želi, prihvatiti za sebe Njegove putove i napustiti svoje zamisli, želje i ideje. 
 
Mislim da nema težeg puta od umiranja samome sebi, ali da je to jedini način ne samo za put u Vječni život, nego prije svega, za sretniji i mirniji život ovdje na zemlji. Život lišen svega nepotrebnog. Život u punini. Možda i ne treba puno hrabrosti reći nešto Bogu, ali ostaviti samoga sebe na Njegovu Riječ i izvršavati Njegovu volju je istinsko obraćenje, svaki dan i svaki sat ovozemaljskog puta. 
 
Mirjana Čabraja
 
na vrh članka