Kapitul Družbe Duha Svetoga

Povodom 3. kapitula Družbe Duha Svetoga za Hrvatsku, na četvrtu nedjelju kroz godinu, 29. siječnja 2017., slavljena je Sveta Misa, koju je predvodio Poglavar Družbe za Hrvatsku i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju p. Josaphat Mosha, CSSp., uz koncelebraciju p. Arkadiusza Krasickog, CSSp., studentskog kapelana u Osijeku i p. Mareka Szrejne, CSSp. župnika župe Brijest, te nazočnost p. Emeka Nzeadive, CSSSp., iz Nigerije, provincijala Provincije Družbe Duha Svetoga za Europu, župnog vikara p. Rafała Kiedrowitza, CSSp. i p. Tomislava Mesića, CSSp., misionara u Tanzaniji. 
 
Nazočne članove Družbe je u svom pozdravnom govoru predstavio p. Josaphat Mosha, naglašavajući kako je Bog njih poslao radi nas, te da im je u njihovom radu potrebna naša pomoć, molitva i podrška. 
 
U svojoj propovijedi, p. A. Krasicki istaknuo je, osvrćući se na riječi sv. Pavla: “…lúde svijeta izabra Bog da posrami mudre…” (1Kor1, 26-31), kako su i oni, pristupajući redovničkoj službi, napustili sve da bi slijedili Isusa i na taj način bili upravo ti “ludi”, te pod zavjetom siromaštva i poslušnosti služili narodu. Smatra da je svaki onaj, koji u svom svakodnevnom životu hrabro živi Evanđelje, jednako tako “lud”, ali i milošću Božjom blagoslovljen. 
 
Tumačeći Evanđelje po Mateju, posebno je naglasio koliko “ludosti” treba biti u čovjeku da slijedi Isusov Govor na gori i što zapravo znači “blago siromasima, ožalošćenima i krotkima”? Blagoslivlja li Bog i one siromašne koji zloupotrebljavaju svoj položaj, pa udijeljenu milostinju troše na nepotrebne stvari? Jesu li zaista ožalošćeni oni koji plaču uglavnom zbog poslijedica svojih krivih postupaka? Označava li krotkost šutnju iz  straha da se ne bude osuđen i ogovaran? 
 
P. A. Krasicki je dao potvrdan odgovor na ova pitanja. Bog uvijek blagoslivlja ondje gdje je i najmanja suza, a najviše od svega blagoslivlja vrlinu poslušnosti. Za svaki puta kada su pateri u svom radu pogriješili ili bili neposlušni, p. A. Krasicki zamolio je nazočne vjernike za oprost i svakodnevnu molitvu kako bi i dalje nastavili služiti.  
 
Tijekom slijedećih dana, članovi Družbe Duha Svetoga održavat će sastanke na kojima će raspravljati o važnim pitanjima djelovanja Družbe u Hrvatskoj te birati novog poglavara. 
 
Pratimo ih i podržimo svojim molitvama. 
 
Mirjana Čabraja
 
na vrh članka