Sveti Ivan Bosco - "Na mladima svijet ostaje"

Sv. Ivan Bosco imao je poslanje u radu s mladima i svoj život je posvetio da mlade duše privuče Bogu. To je činio s velikom ljubavlju i prednjem Božjem vodstvu i njegovoj providnosti. Neke od njegovih riječi kojima je govorio o ljubavi prema mladima što mu je Bog stavio na srce bile su; „Za vas učim, za vas radim, za vas živim, za vas sam spreman dati i život.“  Isto tako s ljubavlju izriče svoju zauzetost u želji za spas mladeži dovodeći ih pod okrilje Božje ljubavi: “U stvarima koje koriste ugroženoj mladeži ili služe pridobivanju duša za Boga, trčim naprijed sve do drskosti.“ Ono što je najviše don. Ivana Bosca činilo apostolom mladih je to što i dan danas mlade povezuje sa Crkvom je „Oratorij“ koji je don Ivan utemeljio 8.prosinca 1841. sa mladim Bartolomejom Garellijem s kojim započinje svoj odgojno-pastoralni rad poznat kao »oratorij«.
 
 
 
Utemeljitelj salezijanaca sv. Ivan Bosco, ili jednostavno Don Bosco, rodio se 16. kolovoza 1815. u talijanskom mjestašcu Becchi u općini Castelnuovo d’Asti (danas Colle Don Bosco), u blizini Torina. Otac Franjo umro mu je 1817., ostavivši za sobom siročad Ivana, Josipa i Antuna s njihovom majkom Margaritom. U devetoj godini, 1824., Ivan je sanjao znakovit san o svome poslanju, 1826. je primio prvu pričest, a 1827. napustio rodnu kuću da bi radio i školovao se. Osobito mu je pomagao kapelan don Calosso, koji je nažalost 1830. umro, pa je Ivan bio prisiljen otići u Chieri gdje se uz rad školovao. 1832. osnovao je Društvo veselja, kojemu je bila svrha pomoći dječacima da »ispunjavaju školske i vjerske dužnosti i budu veseli«. 1833. primio je sv. potvrdu, 1835. obukao kleričko odijelo, 29. ožujka 1841. zaređen je za đakona, a 5. lipnja iste godine za svećenika. Dan kasnije služio je prvu sv. misu. U životu don. Ivana Bosca  bilo je mnogo toga čime je Bog pokazivao svoja djela koja je činio po njegovom predanju od primanja proročkih snova do mnogih drugih djela koja je činio doprinoseći da se širi Kraljevstvo Božje na zemlji. Don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećeništva osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike, udruženje štovatelja Marije Pomoćnice; sagradio je četiri velike crkve; utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik; napisao stotinjak knjiga i knjižica; osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće; organizirao osam misijskih ekspedicija; iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Italije; putovao je, propovijedao, ispovijedao, sve u zanosnom optimizmu i radosti.
 
„Na mladima svijet ostaje“ kaže narodan izreka. Zar nije to bilo poslanje sv. Ivana Bosca da mlade dovodi Kristu? Odgajajući ih u duhu katoličke vjere činio je to da mladi izrastu u zrele ljude koji su svoju vjeru nastavljali živjeti i tako prenosili na buduće naraštaje. Upravo to treba biti nešto što i nas može potaknuti na razmišljanje i djelovanje u bilo kojem načinu našega staleža da mladome čovjeku pomognemo da susretne Krista. Kako oni koji su u braku da svoju djecu primjerom i djelom odgajaju u duhu katoličke vjere tako i ostale laike da mladima budu primjer i poticaj. Svaki vjernik može u nečem slijediti primjer sv. Ivana Bosca. Ako mladi zalutaju naša vjera će polako nestajati. Zato je vrlo važno vjeru sijati na srcima mladeži koja će onda svoju vjeru prenostiti i na buduće naraštaje. Budimo apostoli mladih u ova teška vremena u kojima sve više lutaju i udaljavaju se od izvora života Isusa Krista. Molimo za zagovor don. Ivana Bosca da nas u tome prati i zagovara za poticaje i nadahnuća jer „Na mladima svijet ostaje“
 
Danijel Tomičević
 
na vrh članka