Blagdan Prikazanja Gospodinova

Na blagdan Prikazanja Gospodinova, ili kako se među narodom zove, Svijećnica, koji se slavi  2. veljače, točno 40 dana nakon Božića, večernju Misu u 18.00 sati u Podvinju predmolio je p. Arkadiusz Krasicki, studentski kapelan u Osijeku i novoizabrani poglavar Družbe Duha Svetoga u Hrvatskoj. Suslavili su p. Marek Szrejna župnik župe Brijest, p. Paul A. Karim župnik župe sv. Nikole biskupa u Šibeniku, p. Tomislav Mesić koji kao misionar Družbe djeluje u Tanzaniji, te p. Rafal Kiedrowicz župni vikar u Podvinju i naš župnik p. Josaphat N. Mosha. Na taj dan preminuo je drugi utemeljitelj Družbe Duha Svetoga p. Francois Marie Paul Libermann čiji su spomendan pateri Spiritanci proslavili ovom Misom, ujedno 2. veljače je i dan posvećenog života dan svih redovnika i redovnica koji su posvetili svoj život Gospodinu.

P. Arek u svojoj homilij osvrnuo se na Isusov život i život jednog krščanina, na Marijinu i Josipovu predanost i vjernost Bogu, na Šimunovu i Aninu vjeru i čežnju, te ih stavio kao primjer, uzor i poticaj za naš život, za naš put ka Gospodinu.
 
Ako svakodnevno ne prikazujemo i ne predajemo svoj život, svoje brige, događaje, svoju sadašnjost, prošlost i budućnost Bogu gubi se "kontakt" sa našim Ocem i naša vjera slabi, ulazimo u područja života na kojima nam nije mjesto kao djeci Božjoj, svjetlo postaje sve tamnije i život sve nepodnošljiviji, i ono što nas učini sretnim, brzo prestaje i radost prolazi jer nije Bog i nije od Boga. Teško je slijediti Isusa bez osobnog predanja i prikazivanja cijelog našeg života Njegovom svjetlu, zato nam je  ostavio svoju Riječ, postavio mnoge ljude poput Ane i Šimuna kao primjer i uzor, a najviše od svega ostavio nam je svog Duha, Duha Istine, Branitelja da bude s nama zauvijek, Duha koji prebiva u Crkvi, u našim srcima i umovima, poučava nas, podsjeća nas na sve što je Isus govorio i uvodi nas u istinu, napokon, Duha bez kojeg prava vjera nije moguća.
 
Stoga, zaista želim da, prvo ja sama, a onda i ti koji čitaš, čvrsto prionem uz "tog" Duha, da kao što je p. Arek spomenuo u svojoj homiliji, izgaram za Boga i za ljude, da prestanem iskati i da se napokon darujem, da postanem svjetlo, prijeđem u neumrlost, dohvatim puninu, zagrlim vječnost, uronim u slobodu, dosegnem čistoću, preobrazim se u ljubav, pohrlim u zagrljaj ljepote Vječnoga Boga i budem subaštinik svetih u svijetlu, jer Isus me izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo Sina ljubavi svoje, u kojemu imam otkupljenje krvlju njegovom, oproštenje grijeha! (Kol 1, 12-14)
 
Matea Crljen

Srodni sadržaj (po oznakama)

na vrh članka