Kanonska vizitacija u našoj župi svetog Antuna Padovanskog

Kanonska vizitacija je posebno povlašteno vrijeme, jednom u pet godina, kada nadbiskup posjećuje župnu zajednicu i tijekom cijeloga dana se susreće s vjernicima, što mu daje uvid u to kakoodređena župna zajednica živi, i u skladu s tim, daje svoje savjete, preporuke i odgovore na pitanja župljana.

 

Tako je 6. veljače 2017. god, župu sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja, posjetio nadbiskup Đakovačo – osječke nadbiskupije, mons. Đuro Hranić. Tijekom dana susretao se s vjernicama iz filijalnih crkvi u Tomici, Rastušju i Bukovlju, kao i s vjernicima i predstavnicima Grkokatoličke crkve u Bukovlju, te različitim skupinama koje djeluju u župi, kao što su molitvene zajednice, biblijska skupina, kreativna radionica, ministranti, mladi i novinarska skupina, pjevački zborovi, vjeroučitelji te Župno ekonomsko i pastoralno vijeće.

Kao vrhunac kanonske vizitacije u župnoj je crkvi slavljena sveta Misa, koju je predvodio mons. Đuro Hranić, a koncelebrirali župnik p. Josaphat Mosha, CSSp, župni kapelan p. Rafał Kiedrowicz, CSSp, mons. Luka Marjanović, umirovljeni profesor na Katoličko – bogoslovnom fakultetu u Đakovu, vlč. Dario Hrga, tajnik u Uredu Nadbiskupijskog ordinarijata, o. Aleksandar Hmilj, grkokatolički župnik Slav. Broda i fra Ilija Jerković (OFM) ravnatelj Zlatnog cekina, ustanove za odgoj i rehabilitaciju djece iz Slav. Broda.

Pozdravljajući okupljene vjernike i izražavajući svoju zahvalnost župljanima župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja na iskazanoj dobrodošlici, nadbiskup Hranić naglasio je kako je ova, pred Gospodinom okupljena zajednica, najzdraviji i najaktivniji dio društva, koji svojom nazočnošću na ovoj svetoj Misi ponovno svjedoči svoju odanost Bogu.

Stavljajući u središte svoje propovijedi obitelji, mlade i svećenike, nadbiskup Hranić istaknuo je kako je obitelj temelj vjerničkog života, mjesto na kojem se učimo prvi put prekrižiti. Crkva i župni suradnici samo su delegati vjerničkog života, pomoć članovima obitelji, dok su, uistinu, roditelji djeci i supružnici međusobno, nezamjenjivi. Obitelj je ta u kojoj se postavljaju zdravi životni temelji.

Kao dva glavna problema, ne samo ove župne zajednice, nego Crkve u Hrvata općenito, nadbiskup Hranić istaknuo je masovnu emigraciju mladih, koji su glavni pokretači kreativnosti i  društvenog napretka s jedne, te nedovoljan broj svećenika s druge strane.

„Mladi ne odlaze samo zbog visoke stope nezaposlenosti, nego nam odlazak i zaposlenih ljudi, koji su ovdje zasnovali obitelji i sagradili kuće, pokazuje da je njihov odlazak motiviran i umorom od neuređenosti društva, ispunjenog korupcijom, u kojem se samo izmjenjuju dvije političke opcije jednakog predznaka, koje, zapravo, ne čine ništa“, upozorio je mons. Hranić. Stoga je pozvao mlade da se udruže i zajedničkim akcijama i idejama, stvore mrežu mladih na razini Đakovačko-osječke Nadbiskupije i tako šire duh zajedništva i napretka sa svim pripadnicima hrvatskog društva, bez obzira kojoj nacionalnosti i religiji pripradili, jer „… svi smo mi braća i svima je nama Bog Otac.“ Upravo se zato i Susret mladih u Vukovaru održava pod geslom: „Krist, nada naša!“ „Kada se činilo da je s Kristom sve gotovo, nakon što su ga mučili, razapeli i ubili, pojavljuje se Bog i Kristovim uskrsnućem daje novu nadu.“ ističe Hranić.

Govoreći o Nadbiskupijskoj mreži molitelja za svećenička i redovnička zvanja, nadbiskup Hranić ukazao je i da je naša župa primjer koliko je još svećenika potrebno na njezinom području. Stoga je pozvao vjernike da mole za svećenike, bilo da se uključe u mrežu molitelja, bilo da svaki dan odvoje minutu i pol vremena za molitvu za svećenička zvanja.

Na kraju svoje propovijedi dao je i kratak osvrt na sve snage i slabosti i naše župe, pohvalio je ona područja koja su dobra, a za ona na kojima je potrebno još raditi i koja treba osnažiti, pružio je svoju duhovnu i materijalnu podršku i konkretne smjernice djelovanja.

Nadbiskupu se zahvalio i župnik, p. Josaphat Mosha, CSSp, ističući kako je ovaj pastirski posjet uvid to radimo li, ili ne radimo, a u ime cijele župne zajednice svoju su zahvalnost iskazali i predstavnici pojedinih skupina koje djeluju u župi i pritom uručili prigodne darove.

Mirjana Čabraja

na vrh članka