Blagdan Gospe Lurdske

"Trpi li tko među vama? Neka moli! Je li tko radostan? Neka pjeva hvalospjeve! Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve i neka mole nad njim mažući ga uljem u Gospodnje ime! I molitva vjere spasit će bolesnika i podignut će ga Gospodin; i ako je učinio grijehe, oprostit će mu se. Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite, jer mnogo može ustrajna molitva pravednika." (Jak 4,13-17) 
Žive su ove Riječi, riječi života koje vrijede za sve kršćanine koji se obraćaju Isusu kao Kruhu života i Majci Mariji koja je imala i ima posebnu zadaću u Crkvi- Majka uutjehe, Majka žalosnih, Gospa od zdravlja“, rekao je u svojoj homiliji p.Rafal Kiedrowicz, koji je u koncelebraciji sa p.Josaphat M.Nosha predvodio misno slavlje na 25.svjetski dan bolesnika. Danas smo proslavili blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske u našoj župnoj crkvi u Podvinju. Mnogi vjernici su pristupili sakramentu bolesničkog pomazanja. 
"Svrha bolesničkog pomazanja je da da milosti kršćaninu koji proživljava bolest, kako fizičku, tako i duševnu u starosti i u bolesti. Kad s vjerom primamo pomazanje, Isus ozdravlja našu dušu i tijelo,a put nam je vječni život.“ - čuli smo još u nastavku homilije p.Rafala.
Uslijedila je prigodna molitva vjernika, a potom i zahvalna molitva nad uljem. Okupljeni vjernici su pristupili ovom sakramentu, dok svećenik uljem maže kršćanina na čelu i na rukama, a vjernik odgovara sa Amen. Uslijedio je nastavak svečanog slavlja koji je lijepo pratio zbor sv.Vinka. Svrha i smisao našeg kršćanskog života samo je blagovanje kruha i time smo i ovaj put ojačali našu nadu. Na završetku sv.Mise po posvećenim svećeničkim rukama primili smo blagoslov Gospe Lurdske. U Papinoj poruci na ovaj svjetski dan bolesnika Papa je pozvao da se pomolimo Mariji: „Neka njezin majčinski zagovor podrži i prati našu vjeru, neka nam od Krista svoga Sina isprosi nadu za naš put iscjeljenja i zdravlja, osjećaj bratstva i odgovornosti, obveze za cjeloviti ljudski razvoj te radost zahvalnosti svaki put kad nas Bog zadivi svojom vjernošću i milosrđem."
 
Alenka Kljajić
 
na vrh članka