Misno slavlje Pepelnice u Podvinju

Nakon sunčanih dana jutro u našem Podvinju osvanulo kišno i tmurno kao da nam i vrijeme pokazuje da je danas dan kada ulazimo u svoju pustinju. Čista srijeda ili Pepelnica, prvi dan korizmenog vremena za nas kršćane je poseban oblik priprave za Kristovo vazmeno otajstvo.
 
Čista srijeda ili Pepelnica ima svoju simboliku i poziva nas na dublje promišljanje i promjenu srca. Pepelnica po svom nazivu vuče iz samog obreda pepeljenja kada svećenik  vjernicima pravi  pepelom znak križa na čelu i pri tome izgovara riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju”, ili “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”. Pepeo kojim svećenik pravi znak križa na čelu, dobiva se od spaljenih maslinovih grančica od prošle Cvjetnice.
Vrijeme pred nama, četrdeset dana izuzimajući nedjelje donosi nam pustinju u kojoj svatko od nas treba promišljati o svom srcu, o svom odnosu prema bližnjemu. Jesmo li mi doista učinili sve da bi zadobili ljubav bližnjega? Idemo li Kristovim stopama ili se trudimo zaobići prepreke ne bili sebi olakšali križ koji nam donosi spasenje?
Crkva se ispunila vjernicima na jutarnjoj svetoj Misi na današnji dan da bi zaokrenuli svoj život u pravcu Ljubavi, u pravcu Krista i prisjetili se da smo od praha nastali i da ćemo se u prah vratiti.
Misno slavlje je predmolio p. Rafal uz suslavljenje p. Andreja. P. Rafal je u svojoj propovijedi istaknuo da se nalazimo u vremenu u kojemu se trebamo vratiti Gospodinu; „ Pogledajmo svoj stav prema Gospodinu, promijenimo svoj stav prema drugomu. U ovomu vremenu naučimo biti gospodari  svojih vlastitih  nagona i grešnih propusta. Uz post, pogledajmo na bližnjega i pokažimo svoje milosrđe. Molimo, jer u molitvi uz post i djela milosrđa dolazi preokret u našim srcima…“
Nakon propovijedi uslijedio je obred pepeljenja…molitve i nade u obraćenje svakog srca. Sunčani dan nam dolazi, nasmiješimo se i ne dozvolimo da se vidi da postimo, jer mi smo kršćani i svaki teret za nas je radost….
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka