Misa večere Gospodnje u Podvinju

Sveta Misa na Veliki četvrtak u našoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog, početak najsvetijih dana služena je u 19.00 sati, a služio ju je p. Rafal u koncelebraciji s p. Andrejom. Mnogi vjernici došli su na slavlje  posljednje Isusove večere, mnogi su htjeli biti tu i sjesti s Gospodinom za stol.
Sveta Misa započela je procesijom svećenika s ministrantima i muškim vjernicima koji su ovu večer uprizorili dvanaest apostola.
Nakon uvodnog promišljanja, nakon pokajanja sva zvona u crkvi oglasila su se za svo vrijeme pjevanja Slave Bogu da bi zatim zašutjela i ostala u tišini sve do vazmenog bdijenja na Veliku subotu.
 
U svojoj homiliji p. Rafal je rekao: ”Prije dvije tisuće godina dogodio se događaj koji je preobrazio svijet. Te večeri Isus je ustanovio svetu Misu, svetu Euharistiju koja ostaje s nama do konca svijeta. Veliki četvrtak je i rođendan svih svećenika, biskupa... Isus je tako htio. Jedan čovjek, profesor koji je imao dvanaestoro djece upitao je svećenika što je najdragocjenije na svijetu? Svećenik je bio u nedoumici i nije znao što odgovoriti, a profesor mu je odgovorio da se ne mora mučiti; to je svećenikova ruka jer ona odrješuje od grijeha i daruje nam Krista. Tako je i sa jednom bakom koja bi svaki put poljubila svećeničku ruku. Preko svećeničkih ruku dobivamo najveće blago, a to je živi Krist.”
 
Ono što je Isus učinio prije dvije tisuće godina, na slikovit način ponavljao je i p. Rafal kada je nakon propovjedi dvanaestorici muških vjernika prao noge i na taj način pozvao sve nas da ljubimo jedni druge kao što je On ljubio nas. U ovoj Misi se ne govori Vjerovanje nego se odmah moli sveopća molitva. Uslijedio je prinos darova koji su nosili članovi biblijske grupe i predavali  za oltar p. Rafalu.
Po završetku svete Mise, pater je svečano prenio i pohranio Svetootajstvo koje se čuva u čestinjaku za pričest na Veliki petak. Svi se poklonili i klanjajali u šutnji neko vrijeme do 22 sata. Za to vrijeme svećenici su bili ponuđeni za svetu ispovjed…
 
Rafaela Janković
na vrh članka