Bogoslužje Muke Gospodnje u Podvinju

Sinoć, u župnoj crkvi u Podvinju ušli smo kao zajednica u tajnu Muke Gospodnje koja ne ostavlja nijednoga kršćanina ravnodušnim i nezainteresiranim. Naposljetku, istina je koja nikoga ne obilazi. 
 
U tišini, bez ulazne pjesme, svećenici se prostiru po podu, molimo pokajnički čin u šutnji, razmišljamo o čitanju proroka Izaije koji govori o sluzi nad slugama, izobličenog izgleda. U svakome od nas bez obzira na razigranost i smirenost odjekuje; "Oče moj, Oče moj, u ruke tvoje predajem duh svoj!" Čitala se Muka po Ivanu, a pogledi okupljenih vjernika govore o želji da ostanu uz Njega, jer ipak će od najmanjeg postati najsavršenijim. Razmišljamo o svima onima koji su bili s Njim skupa u vrtu te noći i o onome što je izgovarao posljednje, što nam s tim govori, što nam govori danas...
 
Obred Muke Gospodnje predvodio je vlč. Pavo Mikulčić u koncelebraciji sa župnikom p.Josaphat N. Mosha i p.Andrzej Tylicki. U svojoj homiliji govorio je o našoj zagledanosti u križ i ljubavi koja ide do kraja, koja umire. O ljubavi koja ne poznaje granice. "I zato u teškim situacijama pogledajmo u Isusov križ i odlučimo se gajiti ljubav i kad zahtijeva velike žrtve",rekao je velečasni Pavao. 
 
Izrekli smo svoje molitve, uslijedilo je razotkrivanje križa i klanjanje pred križem. Bogoslužje završava pričešću, a potom je uslijedio prijenos otajstava do Njegovog groba. Vjernici su mogli ostati uz grob i Isusa koji ne napušta nikoga i onda kada Njega svi napuste.
 
Alenka Kljajić
na vrh članka