Vazmeno bdijenje

Velika subota, zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini vazmeno trodnevlje. Vazmeno bdijenje je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt, te njegovo uskrsnuće, po kojima smo i mi vjernici spašeni.
 
Tako smo se okupili na Veliku subotu u podvinjskoj crkvi na vazmeno bdijenje koje je predvodio p.Rafal Kiedrowicz u koncelebraciji s p.Andreom Tylicki. Bdijenje je započelo blagoslovom ognja i pripravom uskrsne svijeće, odnosno velike svijeće na kojoj su urezana grčka slova alfa i omega, kao znak da je Krist početak i svršetak svega, te tekuća godina. Zatim je p. Andrzej upalio uskrsnu svijeću od blagoslovljeni oganj, te s njom ušao u crkvu. Dok je ulazio, tri puta je p. Rafal pjevao; „ Svjetlo Kristovo!“, na što su vjernici odgovarali; „ Bogu hvala!“ i pri tome palili vlastite svijeće od uskrsnu.
 
Nakon toga uslijedio je hvalospjev Uskrsnoj svijeći, čitala su se čitanja iz starog i novog zavjeta, a himan Slava Bogu na visini i zvona su označila pobjedu života nad smrću. 
U homiliji p.Rafal je rekao da; ,“Vjera u Isusa znači hoditi u novosti života. Vjera je put, a novi život je glavna oznaka između Boga i čovjeka, Bog je tvorac svega. Bog i danas, ali ne bez nas, izbavlja iz straha, nudi se kao snaga za novi i bolji život. Danas nam je potrebna božja novost, novi uskršen čovjek.“
 
Okupljeni vjernici su nanovo posvjedočili svoju vjeru, i kao nova stvorenja pristupili smo sv.pričesti. Nakon blagoslova, vjernici su si međusobno poželjeli radost Uskrsa.
 
Alenka Kljajić
 
na vrh članka