Proslava svetkovine Uskrsnuća Gospodinova u Bukovlju

Resurrectio Domini, spes nostra – Uskrsnuće Gospodinovo naša je nada! Te riječi svetoga Augustina bile su središnja poruka jutarnje homilije patera Rafaela u filijalnoj crkvi u Bukovlju.
Vjernici su slušali o nadi novoga života, ne samo u Nebu nakon fizičke smrti, nego, obraćenjem, već i ovdje na zemlji po duhovnoj smrti. Krist nam je nadu ulio da u našim zemaljskim životima, po Njemu, u Njemu i zajedno s Njime možemo umrijeti našim grijesima, našim slabostima, našim robovanjima i uskrsnuti na novoga čovjeka koji živi bez grijeha u zajedništvu s Kristom. Svi smo pozvani svaki dan, ovdje na zemlji, živjeti uskrsnuće tog novog čovjeka. U Evanđelju čitamo o metafori naših slabosti i robovanja. To je kamen koji zatvara grob. Izvještaj Ivanova Evanđelja započinje oslikavanjem okolnosti uskrsnog jutra - ,,prvi dan u tjednu, ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob…'' Noć, mrak, grob simbol su smrti, označavaju i iskazuju stvarnost i surovost činjenice da je Isus, pravi Bog i pravi čovjek zaista umro. Ali odmah u nastavku naznaka nade, slave uskrsnuća - ,,kamen s groba dignut''. I mi smo pozvani otkloniti kamenje grijeha, robovanja strastima, slabosti s groba našega srca i onda, zajedno s Kristom uskrsnuti na novi život bez tih prljavština i nečistoća. Odvratiti se od vlastitih zlih putova – to je Uskrs, to znači istinski uskrsnuti i pozvani smo to živjeti svaki dan.
 
Sestro i brate koji ovo čitaš, želim ti da uistinu uskrsneš na novi život, Krist je to napravio i time nama dao snagu da uz Njegovu pomoć možemo isto, prigrli to i uskrsni.
 
Sretan ti Uskrs!  
 
David Bošnjak
 
na vrh članka