Šesti od trinaest utoraka svetom Antunu

Šesti od trinaest utoraka, ovog 18. travnja u našoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Podvinju vodio je župnik župe Uzvišenja svetog križa iz Osijeka; vlč. Ivica Martić koji je inače iz Slavonskog Broda iz župe Budainka.
 
Kao i na ostalima i ovaj utorak, osobito jer se nalazi u vazmenoj osmini, popunio je našu crkvu vjernicima koji se utječu svecu cijeloga svijeta svetom Antunu.
Nakon pozdravne riječi našeg župnika p. Josaphata započelo je misno slavlje koje je slavio vlč. Martić uz suslavljenje naših patera, p. Josaphata, p. Andreja i p. Rafala.
 
U svojoj nadahnutoj propovjedi vlč. Martić je rekao: ”Prepoznajemo li Gospodina u svakodnevnom životu? Iz svoje bojažljivosti ne vidimo dobra djela naših bližnjih, samo nedostatke. Stvoreni smo za Nebo, stvoreni smo da budemo radosni da se ničega ne bojimo jer Bog nas je stvorio slobodne. Čega se mi bojimo? Jedino se možemo bojati svoje religioznosti ako ne prihvaćamo Riječ Božju. Bog nas jača. Koliko puta napuštamo Boga umjesto da u teškim trenucima još i jače molimo i zahvaljujemo Bogu na svemu. Bog zna najbolje što je za nas dobro.“
 
Podsjetio nas je vlč. Martić na našeg zaštitnika, na svetog Antuna koji je svojom vjerom, svojim ne bojanjem mogao činiti mnoga čudesa i po čijem zagovoru i danas Bog uslišava i ozdravlja.
 
Klečeći ispred kipa svetog Antuna, vođeni četvoricom svećenika izmolili smo šesti utorak, molitvu i litanije.
Na kraju se zahvalio p. Josaphat vlč. Martiću na dolasku, a i na predivnom zboru koji je doveo sa sobom. Mješoviti zbor župe Uzvišenja svetog Križa je animirao cijelu misu i pobožnosti. Nahranjeni, napojeni Božjom blizinom, raziđosmo se radosnog srca…
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka