Proslava nedjelje božanskog milosrđa u Ovčari

Nedjelja nakon Uskrsa ili Bijela nedjelja je nedjelja Božjeg milosrđa. Taj dan posvećen je Božjem milosrđu koji je promovirala sestra Faustina Kowalska. U našoj zemlji svetište Božjem milosrđu nalazi se petnaestak kilometara od Đakova, u prekrasnoj prirodi na brdašcu Ovčara.
 
Ove nedjelje 23. travnja nas četrdesetak hodočasnika uputilo se s našim župnikom p. Josaphatom i paterom Andrzejom u ovo svetište. Molili smo krunicu i zazive Božjem milosrđu, a između desetica čitali smo riječi koje je sestri Faustini Isus objavio….
 
Svi smo se pomalo bojali kakvo će vrijeme biti? Kiša je ranim jutrom počela padati, ali Božje milosrđe očistilo je nebo iznad Ovčare da bi se pored samog Krista mogli ugrijati i u sunčevim zrakama.
 
Po dolasku mogli smo primjetiti mnoštvo hodočasnika koji su već stigli, a i onih koji su dolazili.. Svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed dok se molila krunica Božjem milosrđu. Doći na Ovčaru na ovaj dan, a ne ispovjediti se to je kao da i nisi bio. Krist je opipljiv u ovom sakramentu gdje svojom vjerom po Božjoj milosti postaješ čist, opran. Lakoća koju osjećamo vodi nas bliže samom Bogu.
 
Po završetku krunice, vlč. Miro Tomas, upravitelj ovog svetišta izložio nam je presveti Oltarski sakrament gdje smo doživjeli Krista koji nam se po drugi puta darovao po svojem milosrđu ovaj dan. Uslijedila je sveta Misa koju je slavio nadbiskup u miru mons. dr.Marin Srakić, a suslavila su četvorica svećenika među kojima i sam upravitelj vlč. Miro Tomas.
 
I sam nadbiskup u svojoj propovijedi naglasak je dao na svetu ispovijed. Jesmo li svjesni sakramenta koji oživljuje, vraća iz mrtvih i to sve po Božjem milosrđu kojeg smo taj dan i slavili.
 
Pošli smo svojim domovima nahranjeni, ali i oživljeni Božjim milosrđem, radosnog srca kojeg smo mogli dijeliti drugima…
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka