Sedmi od 13 utoraka svetom Antunu

Mnogi vjernici došli su ovog utorka na večernju svetu misu da bi pozdravili, a i slavili misu sa paterom Marekom Szrejnom koji je prije četiri godine bio jedan od naših Podvinjskih patera. 
 
Ovaj sedmi u nizu od trinaest utoraka posvećenih našem zaštitniku svetom Antunu Padovanskom upravo je vodio p. Marek, redovnik Družbe Duha Svetoga, upravitelj Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja-Brijest iz Osijeka uz suslavljenje našeg župnika p. Josaphata i p. Andrzeja.
 
Uvijek spreman na šalu i ovaj put je svoj humor prenosio na druge te je na licima vjernika isijavala radost. U svojoj homiliji p. Marek je dao naglasak na svetost, ljubav; „Što je za nas svetost? Odgovor se krije u jednoj riječi, a to je ljubav. Kao što čovjeku treba hrana i voda za tijelo tako mu je potreban Bog za dušu, potrebna mu je ta ljubav prema drugom čovjeku jer u toj ljubavi raste naša duša koja se sjedinjuje s drugom dušom upravo u vrijeme otvorenog srca prema drugome. Što ti vrijedi svo blago ovoga svijeta ako nemaš Boga, odnosno ako nemaš ljubavi? Ljubav te uzdiže, pridiže. Možeš ići svaki dan na svetu misu, možeš se stalno moliti, ali ako nemaš otvoreno srce za drugog čovjeka ništa ti ne vrijedi. Samo ta istinska ljubav ti daje život vječni. Samo tako postaješ svaki dan nanovo svet.”
 
Na kraju svete mise i ovaj utorak smo molili pobožnost svetom Antunu. P. Marek nam je molio sedmi utorak koji je posvećen ljubavi. Kako se taj dan spominjemo i evanđelista sv. Marka na samom kraju p. Marek je blagoslovio žito koje je bilo pripremljeno ispred oltara. Naime na blagdan Sv. Marka evanđeliste, tradicija je da se blagoslovi žito koje vjernici nose sa sobom i ostavljaju po svojim vrtnjacima, njivama, cvjećnjacima da bi dobili dobar, zdrav urod.
 
Radosnog srca, razmišljajući o ljubavi prema drugom poput sveca cijelog svijeta svetog Antuna, poput evanđelista svetog Marka koji nam se kroz sveto pismo daruje završili smo ovaj sedmi utorak. 
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka