Susret hrvatske katoličke mladeži Vukovar

Jubilarni, 10. Susret hrvatske katoličke mladeži, održavao se ove godine 29. i 30. travnja u Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru. Tom je prigodom župa sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja ugostila 180 mladih iz Mostarske biskupije: iz župe Gospe od zdravlja Neum, župe sv. Stjepana Prvomučenika Čerin i župe Krista Kralja Čitluk. 
 
 
Mlade iz susjedne Bosne i Hercegovine su otvorenog srca primile obitelji naše župe, koje su ih počastile bogatim ručkom i omogućile im noćenje. Zajednički susret i druženje mladih naše župe i gostiju iz BiH upriličen je na programu koji se odvijao u Mjesnom domu u Podvinju. Zahvaljujući nesebičnom trudu i zalaganju naših patera, župnih suradnika, mladih volontera i djece, ponuđen je raznolik i bogat program, kao priprema i uvod u središnje slavlje u Vukovaru. Nakon toga mladi su se mogli družiti uz slavonske kolače, koje su također pripremile naše župljanke. Zajednički program za Slavonsko-brodski dekanat odvijao se u športskoj dvorani „Vijuš“, gdje su se susrele sve župe našeg dekanata zajedno sa svim gostima. Vrhunac subotnje večeri bilo je klanjanje pred Presvetim na kojem je sudjelovalo oko 1500 mladih. 
 
Susret u Vukovaru započeo je molitvom na Memorijalnom groblju, nakon čega je slijedilo svečano misno slavlje na prostoru kod dvorca Eltz, gdje se okupilo oko 30 000 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih europskih zemalja. Ohrabreni riječima mons. Đure Hranića, koji je predvodio misno slavlje: „Takva nada nam uvijek daje snagu da prihvatimo sadašnjost, da prihvatimo svoju odgovornost za dobrobit hrvatskoga društva, te da se bez malodušnosti i straha otvorimo budućnosti i snazi Božje milosti koja nas uvijek iznova obnavlja i nadilazi. Prepustimo se Kristovoj ljubavi i vodstvu. Molimo ga da nam bude suputnikom na našem životnom putu kao što je to bio dvojici svojih učenika na putu u Emaus i da uvijek ostanemo vjerni nedjeljnom lomljenju kruha za euharistijskim stolom“, mladi su radosno nastavili svoj Susret u gradu Vukovaru, gdje su na različitim lokacijama mogli sudjelovati u radionicama i molitvi, slušati koncerte duhovne glazbe i obilaziti znamenita mjesta. 
 
Susret je završen večernjim koncertom kod dvorca Eltz, na kojem su nastupali Alan Hržica, sestre Husar, Božja pobjeda, Opća opasnost i kao gost iznenađenja Miroslav Škoro.  Domaćin slijedećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. godine je grad Zagreb. 
 
 
Mirjana Čabraja
 
na vrh članka