Posljednji od 13 utoraka svetom Antunu

Posljednji od trinaest utoraka Svetom Antunu, zaštitniku naše župe i svecu cijeloga svijeta doveo je više od stotinu hodočasnika župe Uznesenja Marijina iz Brodskog Vinogorja. Lijepo je bilo biti dio misnog slavlja tog utorka  kad je naša Podvinjska crkva bila ispunjena vjernicima  što iz naše, što iz susjedne nam župe. Bilo je tu vjernika i iz drugih Brodskih župa, ali i šire.
 
Velečasni Markan Kormanjoš, župnik župe Uznesenja BDM iz Brodskog Vinogorja predvodio je Misno slavlje na ovaj utorak uz suslavljenje naših patera Rafala K. i Andreja T. Svetu Misu je animirao zbor župe Marijinog Uznesenja kao i čitaći i ministranti koji su iz istoimene župe.
 
Pripjev iz psalma, jedna rečenica je bila vodilja vlč. Markanu u propovjedi koju smo čuli;  
„Stalno je njegovo srce uzdajuć se u Gospodina” (Ps 112, 7b)      
 “Snažna rečenica, čvrsto je njegovo srce jer se uzda u Gospodina. Čuli smo u čitanju iz starog zavjeta kako se treba uzdati u Gospodina. Toliko pitanja postavljamo kad nam se dogode ružne stvari...zašto nam se događaju ružne stvari? Gdje nam je uzdanje jer odgovor je u ovom psalmu; Stalno je njegovo srce uzdajuć se u Gospodina. Pouzdanje u volju Božju uvijek i u  radosti i u tuzi. Nikad ne posustati od Boga jer okrečući glavu, leđa teškoćama , okrećemo se od Boga jer mislimo da znamo bolje. “
 
Koliko je naše pouzdanje u Gospodina pitali smo se nakon propovjedi jer većina nas prianja u radosti i u onome što ide po našoj volji, ali čim naiđu problemi ili ono nešto što nam nije po volji odmah padamo i pitamo se gdje je Gospodin, a On stoji uz nas dok mi sljepačkim očima tražimo volju Božju, ali po našoj volji. Prelijepa propovijed koja nam je posvjestila prisutnost Gospodinovu, ali i pouzdanje po uzoru na našeg sveca, Sv. Antuna.
 
Pobožnost trinaestog utorka je uslijedila nakon mise gdje su trojica svećenika ispred kipa svetog Antuna izmolili molitvu i litanje ovome svecu. Razišli smo se radosnog I ispunjenog srca pod okom našeg Gospodina, uzdajuć se u Njegovu prisutnost u svakom trenutku…
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka