Tijelovska procesija i proslava svetog Vida u Rastušju

Ove godine na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 15. svibnja, održana je tijelovska procesija u našoj župi koje su okupile veliki broj vjernika. Pošto na taj dan filijalna crkva Rastušje slavi svog zaštitnika sv. Vida, svečana procesija krenula je od župne crkve do filijalne crkve u Rastušju. 
 
 
Svi nazočni vjernici i župljani iz Kuda Podvinje i Rastušje u svojim nošnjama, uključili su se u svečanu procesiju ulicama Podvinja i Rastušja sudjelujući svojom molitvom i pjesmom. Procesiju su vodili naši pateri Spiritanci i vlč. Pavao Mikulčić, koji su se od postaje do postaje izmjenjivali noseći Presveti oltarski sakrament, te su sve okupljene, kao i samo mjesto, na sve strane blagoslivljali s Presvetim. Na svim postajama gdje je izložen Presveti oltarski sakrament, poslušali smo Božju Riječ i pomolili se. Ministranti s korpicama punih ružinih latica posipali su put kojim je prolazio naš Isus.
 
Procesija je završila u crkvi svetog Vida gdje je održano misno slavlje koje je, predvodio vlč. Pavao Mikulčić. U svojoj propovijedi vlč. Pavao osvrnuo se na svjedočenje Krista u našim životima, na donošenje Krista ljudima koji ga ne poznaju; „ Pozvani smo kao i Marija nositi Isusa u svojoj utrobi i nositi ga kroz svoje riječi, ponašanje i djela onim osobama koje susrećemo." Osvrnuo se i na ljubav prema bližnjemu kazavši kako blagujući Tijelo i pijući Krv Kristovu postajemo jedno sa Kristom, ali i jedno sa braćom i sestrama, te nam ne bi trebalo biti svejedno kako naš brat ili sestra žive.
 
Na kraju propovijedi kazao je par riječi i o zaštitniku Rastušja, o svetom Vidu, te nas potaknuo da se svaki dan propitkujemo o svojoj vjeri i odnosu prema Kristu, da ne bi upali u zabludu svijeta i naša vjera bila samo gluma, puka pobožnost i tradicija, da bismo mogli svojim riječima i djelima donositi svojoj braći i sestrama Krista kao što je to činio i sv. Vid.
Svetu Misu, kao i cijelu procesiju pjesmom su animirali članovi župnog zbora svetog Vinka. Nakon mise mještani Rastušja pripremili su nam nešto i za okrjepu. 
na vrh članka