Svetkovina Tijelova u Bukovlju i Vranovcima

Na blagdan Tijelova ili brašančeva slavimo svetkovinu vjere, tajnu svete Euharistije, uprisutnjenje Isusa Krista u Svetoj Misi u Kruhu vječnog života – svetoj pričesti. Taj sakrament Tijela Kristova najveća je svetinja što je ovdje na zemlji slavimo. Ljudi su shvatili da pričest nije nagrada za svetost već hrana na putu. Mi trebamo taj Kruh s neba jer nam daje vječni život, mi trebamo Isusa Krista da nam duša ne umre od gladi.
 
Stoga su se vjernici naša dva sela okupili u 16.00 sati u Firovom kraju odakle je krenula procesija s Presvetim u molitvi putem posutim laticama ruža. Kratko zaustavljanje na tri postaje i molitva kojom se moli Gospodin da izlije svoj blagoslov nad našu župu, našu filijalu, našu Crkvu i cijeli svijet, da Bog blagoslovi naša polja, vrtove i voćnjake, da rad ruku čovječjih urodi dobrim plodom.
 
Ovom procesijom izražavamo i naš hod s Isusom i njegovu prisutnost među nama. Krist je naš učitelj i hod za Presvetim sakramentom zapravo je ponosno prihvaćanje onoga što nam je Isus predao i što je rekao. To su moralne vrijednosti koje nikad ne mogu zastarjeti.
 
Procesija je završila pred našom crkvom te se nastavila slavljenjem svete Mise u 17.00 sati. Tu smo Gospodina slavili pjesmom i molitvom, a On je nas nahranio kruhom. Procesiju i svetu Misu vodili su naš župnik pater Josaphat N. Mosha i pater Andrej.
 
U propovijedi župnik je još jednom naglasio i protumačio molitvu koja se molila u hodu s Isusom „Oslobodi nas od kuge, gladi i rata“. Rekao je kako toga kod nas u Hrvatskoj nema, ali postoji u nekom drugom obliku – kroz naše grijehe, iseljavanje mladih za poslom, rastavljene obitelji te mnoštvo izbjeglica kojima smo svjedoci zbog rata koji se događa izvan naše zemlje. Zatim je još naglasio da je Mojsijev narod u pustinji mrmljao protiv Bog, protiv mane koji im je Gospodin dao da prežive hod kroz pustinju što je razljutilo Gospodina i poslao im je zmije, a da bi preživjeli njihov ugriz morali su pogledati u kip zmije. Mi isto imamo svoje pustinje, ne fizičke nego duhovne. Na primjer, nesloga u obitelji, razdvojena obitelj i slično. Pitanje je kako ćemo mi proći kroz njih, hoćemo li mrmljati ili uzeti svoj križ i krenuti za Gospodinom, zagledani u njega dozvoliti Mu da nas nahrani sobom. Obogaćeni i zaokupljeni tim mislima završili smo misno slavlje blagoslovom.
 
Uslijedilo je ugodno opuštanje uz koncert crkvene glazbe koji su nam organizirale članice ženske pjevačke skupine „Vranovke“ iz Bukovlja i Vranovaca koji se odvijao uz nazočnost i pod pokroviteljstvom civilne vlasti – zamjenika župana te predstavnika poljoprivrednog i prosvjetnog sektora. Naša voditeljica Marica Mišković ih je pozdravila i zahvalila im se na svemu te je pozvala zamjenika župana da nam se obrati sa samo par riječi što je i učinio, jer kako je rekao ovo nije vrijeme za duge govore. Koncert je otvorio naš zbor svetog Josipa, a zatim su slijedili gosti. Svi su dobili srdačan pljesak i plaketu kao podsjetnik i zahvalu na ovaj dan.
 
Nakon toga smo pozvani u svečanu dvoranu u Bukovlju da vidimo izložbu ručnog rada, tj. ponjava, stolnjaka, ručnika, odjevnih predmeta, posteljine i sl. neki predmeti bili su jako stari i imali su svoju povijest, a svi zajedno predstavljali su stil jednog prošlog života, našu narodnu baštinu, kulturu, tradiciju, blago koje trebamo sačuvati za buduće generacije.
 
Suzana Tumbas
 
na vrh članka