Donatorska večer "Pomozimo zajedno"

U subotu, 4. studenog održana je u Svečanoj dvorani u Bukovlju donatorska večer u organizaciji župe Svetog Antuna Podvinje, filijale Bukovlje-Vranovci. Cilj je bio sakupljanje sredstava za izgradnju sakristije i vjeronaučne dvorane pokraj filijalne crkve u Bukovlju.

Stara sakristija i dvorana su u lošem stanju i ne mogu se više popraviti i kao takve ne zadovoljavaju potrebe vjernika. Izgradnja je već započela sredstvima prikupljenim od stanovnika Bukovlja i Vranovaca. Ali kao što znamo taj podhvat je vrlo skup i ta sredstva nisu dovoljna. Stoga smo se u subotu okupili da zajedničkim naporom pokušamo učiniti više. Općina Bukovlje velikodušno je ustupila dvoranu. Kuhar su darovali svoje vrijeme i rad da pripreme ukusnu hranu. Konobari su besplatno posluživali. Žene zaposlene u kuhinji besplatno su postavili stolove i pobrinule se za prljavo suđe. Žene, članovi filijale Bukovlje-Vranovci pobrinule su se za kolače, a muškarci za rakiju i višnjevac. Župa se pobrinula za vino i namirnice za večeru. Općina za bezalkoholna pića. Ženski pjevački zbor Vranovke su donirale sredstva i uveličali skup svojom pjesmom a i doprinijeli sveopćem veselju. Tamburaški sastav Graničari su nas besplatno zabavljali ali i donirali svoja sredstva i zaradu u tu svrhu. A sve to u svrhu što ljepše zabave za naše donatore – poduzetnike iz naših mjesta i okolice, te predstavnike vlasti u našem gradu Slavonskom Brodu kojima smo poslali pozivnice za taj događaj.

Večer je započela pozdravnim govorom naših domaćina načelnika Davora Petrika i župnika patera Josapata Mosha. Zatim je naš vječnik  Ferdo Marić upoznao sve prisutne sa povijesti mjesta, te je uz pomoć patera Rafala Kiedrowicza koji je izradio kratku slikovnu prezentaciju starih objekata i izgradnje novih po fazama upoznao sve prisutne što se radi i zašto. A sve se to odvijalo uz vodstvo naše voditeljice Marice Mišković. Na kraju su svi prisutni bili upoznati na koji način mogu donirati svoja sredstva. Ponuđena su tri načina. Prvi je gotovinu staviti u kovertu i ubaciti je u kutiju za donacije. Drugi je pomoću odštampanih uplatnica uplatiti na račun. I treći način je pomoću materijala potrebnog za izgradnju objekata. Tada je upućena riječ zahvale župnika u ime svih župljana i njegovo osobno ime svima prisutnima, ali i onima koji su bili pozvani ali iz nekih razloga nisu mogli prisustvovati večeri ali su zato dali svoj dar od srca. „Samo Bog može naplatiti za vaš dar“- riječi su našeg župnika – „kojim će te omogućiti završetak izgradnje prikladnijeg prostora za vjerske potrebe župljana.“

Vranovke su nas pjesmom uvele u opušteniji dio večeri. Slijedili su tamburaši pa večera uz opušteno druženje. Ali neki su i tada radili. Žene, vijećnice iz Bukovlja i Vranovaca obilazile su stolove i svim prisutnim dijelile materijal za donacije. I tako uz pjesmu, druženje i darivanje večer se zakotrljala do kasnih sati kada nas je župnik obavijestio da je prikupljena 51 000 kuna i pozvao nas da se ponovo sakupimo 9. 12. na koncertu Kiće Slabinca koji će se održati u istoj organizaciji i za isti cilj. Zadovoljni organizatori i gosti nastavili su sa zabavom i druženjem do sitnih sati.

Suzana Tumbas

na vrh članka