Mise zornice

U ovom užurbanom predbožićnom vremenu, imaš li osjećaj isćekivanja, osjećaj priprave ili si ga potpuno izgubio pod teretom svijeta?
Jesi li svjestan da se nalaziš u svetom vremenu, vremenu Došašća, ako pak da, znaš li da si pozvat ići na mise zornice?
Sigurna sam da si bar u godinama svoga ranog djetinstva, držeći baku za ruku , sa svitanjem zore išao u obližnju Crkvu
To budi jedan topli osjećaj u srcu zar ne? Pa evo da ti malo približim povjest onoga što si nesvjesno doživio.
 
Mise zornice nastale su vjerojatno već u 5. stoljeću, nakon proglašenja dogme o Mariji Bogorodici, zbog čega imaju snažno marijansko obilježje. Riječ je zapravo o adventskim zavjetnim misama slavljenima na čast Blažene Djevice Marije. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima. U Europi, osobito u germanskim krajevima, običaj slavljenja misa zornica proširio se u 15. stoljeću. U prijašnjim vremenima zornice su bile uvriježene u sjevernim hrvatskim krajevima, no danas su prisutne u čitavoj Hrvatskoj.
 
One simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje konačnog Isusova dolaska na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim životom i životima svojih voljeni.
Misa zornica podsjeća i na drevna kršćanska vremena u kojima se – posebno u galskoj i bizantskoj liturgiji – došašće smatralo asketskom pripravom, što je sačuvano i danas. No, najnovija liturgijska obnova daje tijeku dana došašća veliko značenje. Obilježava ga kao „radosno iščekivanje“, što je vidljivo i iz nedjeljnih liturgijskih čitanja.
Sveti Ivan Pavao II lijepo kaže: „Došašće nam govori kako Gospodin dolazi radi nas i našega spasenja, a to znači kako bi nas oslobodio od grijeha, povratio nam svoje prijateljstvo, prosvijetlio nam um svojom svjetlošću i zapalio nam srce svojom ljubavlju.“
 
Velika se sloboda krije u riječima ovoga miloga sveca, i samo je na tebi odluka hoće li tvoje radosno isćekivanje uroditi plodom srca koje je izgara vječnom ljubavlju ili prolaznim blještavilom koje nudi ovaj svijet.
 
Ja biram srce koje je izgara vječnom ljubavlju, ako se slažeš sa mnom, pođi na zornicu i učini pripravu već sa idućim svitanjem.
 
Anita Lovreković 
 
 
na vrh članka