Blažene Drinske Mučenice

15. prosinca spomendan je blažene s. Jule Ivanišević (Godinjak, Staro Petrovo Selo) i četiriju susestara (Veliki Grđevac, Slovenija i Austrija), poznatih kao Drinske mučenice.
 
Podjestimo da su sestre 11. prosinca 1941. odvedene iz samostana na Palama kod Sarajeva nakon čega je samostan zapaljen. Sestre su nakon četverodnevnog križnog puta dovedene u Goražde gdje su 15. prosinca ubijene.
Kao članica Družbe kojoj su i blaženice pripadale želim s vama podijeliti poruku koju danas možemo iščitati iz njihova života;
Pred nama je otajstvo herojske vjernosti Kristu i zavjetima pet sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi. Časteći njih kao blaženice Katoličke Crkve častimo zapravo one vrjednote koje su snažno obilježile njihov život i njihovu mučeničku smrt. Oduševiti se vrjednotama znači učiniti ih svojima ulažući u njih sve. One su uložile sve, pa i vlastiti život. To je ispunjenje riječi Gospodinove kada kaže da nema veće ljubavi nego dati život za drugoga (Usp. Iv 15, 13). Čovjek je slava Božja ukoliko kroz njega isijavaju svojstva njegova Stvoritelja.
Kroz život, riječi i djela sestara Mučenica na osobit je način isijavala te postala prepoznatljiva vrjednota vjernosti. Sveti Augustin kaže: „Neka te Bog učini pobjednikom nad tobom.“ To je put do vjernosti. Vjernost bez kompromisa – nekomu ili nečemu – postiže se jedino trajnim pobjeđivanjem, ne neprijatelja izvana, nego onoga unutar nas samih; pobjeđivanjem svega što nas želi iznutra oslabiti ili udaljiti od traženja i otkrivanja vlastitog puta, od ustrajne vjernosti onoj zamisli koju Bog ima o svakom čovjeku.
Vjernost vodi do svetosti koja nam otkriva koliko su naši životi otkani Božjom ljubavlju. Utkani jedni u druge. Otkriva nam da nas nema bez drugih. Biti vjeran je zahtjevno, osobito kad nitko to ne opaža. No, tko ustraje, tko ostane vjeran, taj će se spasiti. 
To možemo iščitati iz života bl. Drinskih Mučenica. Neka nam one budu primjer i zagovornice da ustrajemo u vjernosti Gospodinu u svako vrijeme. Neka nam Gospodin udijeli postojanost u vjeri da se i uz cijenu trpljenja ne odijelimo od njega.
s. Ivana Ćurić, FDC
 
na vrh članka