Ispiši ovu stranicu

Sveti Blaž, pomoćnik u bolestima grla

U subotu na jutarnjoj svetoj Misi koja je u čast svetog Blaža, biskupa i mučenika okupila velik broj vjernika okupila je i naše drage patere pa smo u zajedništvu slavili svetu Misu. Svetu Misu je predmolio p. Marek Szrejna, upravitelj župe Mučeništva sv.Ivana Krstitelja na Brijestu pored Osijeka uz suslavljenje patera Areka, patera Stanislava, patera Linosa, patera Paula .
 
Blagdan svetog Blaža (Vlaha), biskupa i mučenika, u Rimokatoličkoj Crkvi slavi se 3. veljače. Mučenik sv. Blaž (Vlaho), na latinskom Sanctus Blasius rodio se u Sebasti u ondašnjoj Maloj Armeniji kojom je upravljao Rim, to je današnji grad Sivas u središnjoj Turskoj. Ubijen je odrubljivanjem glave oko 317. godine. 
 
O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!" Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca. 
 
I u našoj crkvi se nakon svete Mise obavio obred blagoslova grla... Vjernici su prilazeći svećeniku nakon svećeničke molitve odgovarali Amen! Neka tako bude, neka naša grla budu zdrava. 
 
Kako je i prva subota u mjesecu kada molimo za svećenička zvanja, molitvena grupa koja se obvezala da će istu moliti ostali su da zamole Gospodina uz uobičajenu molitvu, deseticu Gospine krunice i zazive za svećenička zvanja uslišanje za odgovorom onih osoba koje Gospodin zove, a oni se ne mogu odlučiti. 
 
Po zagovoru svetog Blaža(Vlahe) neka Gospodin ozdravi grla i umnoži nova svećenička zvanja! Amen! 
 
Rafaela Janković