Svetkovina sv. Josipa u Bukovlju

Koliko hrabar, koliko muževan, koliko pravedan, koliko marljiv, koliko stručan, koliko ponizan, koliko strpljiv morao je biti čovjek s misijom odgajanja, čuvanja od opasnosti, financiranja i svake druge brige za Boga. Samo jedan čovjek u povijesti čovječanstva imao je tu misiju, Josip od roda kralja Davida. 
Ne znamo mnogo o njemu jer je njegov najpoznatiji citat iz Biblije: " ". Ali, daje nam se naslutiti da je on svakako bio bogobojazan i pravedan. Dakako, bio je grešnik, kao i mi, ali sigurno je neprestano nastojao činiti što je dobro i stalno se za to zalagao. Jer kako bi mu drukčije Bog povjerio toliku zadaću da čuva Boga, ako on ne bi niti za Boga mario niti bi mu do Njega bilo stalo. Možemo samo zamišljati koliku pomoć su mu u nastojanju oko dobra bili prisutnost bezgrješne Marije i Isusa, Boga utjelovljena. Zasigurno možemo i vjerovati da je on bio hrabar čovjek. Jer da nije, zar bi Bog pred njega stavio tako veliku odluku da prihvati da u njegovo vrijeme dolazi Mesija i da mu bude poočim? Možemo pretpostaviti da je bio i marljiv jer zar bi Bog dopustio da Njegov Sin gladuje? Smatram da možemo i vjerovati da je bio stručan u poslu s drvetom jer je Isusa podučavao te jer je tim poslom Njega othranio. Također, naslućuje se da je bio i ponizan, u svemu se pokoravao Božjoj volji, kakva god ona bila, a ona, nije uvijek išla u korist Josipu. Josipu na korist nikako nije bilo bježati u Egipat samo nekoliko sati nakon Isusova poroda ili vratiti se natrag u rodni kraj samo nekoliko godina nakon smrti kralja koji je, s ciljem da usmrti novoga Kralja, učinio strahote po Betlehemu ubivši nevinu djecu. Dakle, Bog je s Josipom bio u svim tim teškim situacijama, a Josip se poslušno se u svemu povjeravao Bogu. To je prekrasan primjer za sve nas – Božja volja je često našim očima suluda, ali ako joj se pokorimo, Bog će biti s nama kroz sve teške trenutke i dijeliti će s nama radost u lijepim trenucima i naš život s Bogom će biti jedna neopisivo lijepa i predobra pustolovina. Josip koji je mnoge teškoće prošao i sad pleše svadbeno kolo u Nebu, razumije nas i možemo mu se uvijek povjeriti za zagovor.
 
Slavlje ovog sveca u Bukovlju pripremalo se devetnicom, vjerni puk sastajao se svaki dan, devet dana uoči svetkovine na zajedničku molitvu svetom Josipu u crkvi svetog Josipa. U zadnjem danu trodnevnice, u nedjelju priključio nam se i vlč. Krešimir, župnik iz Cerne. Predvodio je svetu misu u nedjelju i u ponedjeljak u popodnevnim terminima. Početak trodnevnice, u petak, započelo je križnim putom u 17:00h, zatim molitvom devetnice te svetom misom. Okosnica propovijedi vlč. Krešimira tada bilo je, između ostalih poticajnih riječi, tumačenje Isusova nauka kako „tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga“. Na vrlo razbuđujući, opušten i humorističan način velečasni e prenio snažnu poruku, a to je da se velika većina nas previše čuvamo. Svatko od nas će umrijeti i nije Isus mislio na takav gubitak života. Mi štedimo svoj život dok on traje, premalo smo spremni žrtvovati vlastiti komfor za činjenje onoga što Bog od nas želi! Pri završetku mise, uoči blagoslova, vjerni puk, zbor, ministranti i svećenici izašli su u svečanu procesiju jednim dijelom Bukovlja.
 
Slavlje svetog Josipa u ponedjeljak također je predvodio vlč. Krešimir. O svetom Josipu je rekao mnogo lijepih riječi, a možda i najsnažnija je riječ da je sveti Josip jedini svetac koji nije preslika Isusova života, odnosno nije rezultat nasljedovanja Krista, nego slušanja i pokoravanja Ocu od kojeg je i crpio brojne blagoslove zemaljskog očinstva prema Kristu.
 
Pred vjernicima zgazio je i novčanicu od 50 kuna i predočio nam je sliku prepunu ljepote i utjehe. Jer tih 50 kuna nakon što su zgužvani vrijede i dalje 50 kuna, štoviše nakon što su zgažene na podu također vrijede 50 kuna. Isto tako i čovjek, neovisno o tome koliko bio zgažen, ranjen, bolan i dalje si neprocjenjivo vrijedan i koliko god još budeš zgažen uvijek ćeš nositi neprocjenjivu vrijednost čovjeka u sebi koju ti daje savršeni i potpuni Tata, naš Otac koji nas sve stvori jer nas ljubi. 
 
Volite se braćo i sestre, vjerujte Bogu u svemu što je pred vama, koliko god teško, On ima plan za tebe i On će vas sve zbrinuti, idite k Josipu i tražite vjeru koju je on imao kad je bilo teško. Bog će te nekad tražiti da pustiš svoj život koji toliko jako čuvaš za sebe i da ga izložiš pred drugima i za druge. To nije lako, ali napravi to i napravi od svog života predivnu pustolovinu!
 
David Bošnjak
 
na vrh članka