Misa Večere Gospodnje

Veliki četvrtak, Dan kada je ustanovljena Euharistija, Dan Posljednje Večere našeg Gospodina, Dan izdaje, Dan ljubavi i molitve. 
Sve nam to ukazuje na ovaj sveti dan. U našoj crkvi već prije 19 sati vjernici su ispunili klupe i zauzeli mjesto za stol. U procesiji koju su činili ministrani sa svetim križem, dvanaest muških vjernika koji su predstavljali apostole za stol ljubavi posljednje večere, a onda naš župnik p. Josaphat i vlč. Pavo Mikulčić jedan za drugim ulazili su u crkvu.
 
Misu je predmolio vlč. Pavo koji nam je u svojoj homiliji pojasnio Veliki četvrtak i dao nam na znanje da nije sveta Misa dolazak na neku predstavu gdje su iza oltara glumci nego je svaka Misa stvarni prikaz Isusove Muke i davanja sebe nama. Uslijedilo je uprizorenje pranja nogu. Župnik p. Josaphat i vlč. Pavo oprali su noge dvanaestorici muških vjernika i pokazali nam da ljubav nema granica. Gospodin nam je to pokazao kada je svojim apostolima oprao noge i tim činom nam dao da i mi to činimo jedni drugima; služiti bližnjemu u poniznosti i ljubavi.
 
Prineseni su darovi za one za koje smo odvojili dio sebe u ovoj Korizmi. Nakon pričesti svećenici su Gospodina prenijeli na pohranu u svetohranište pokraj groba koji je za ovu prigodu pripremljen. 
 
Klečeći mogli smo ostati u predanju sve do 22 sata do kada je crkva bila otvorena. Oltar je ogoljen i ulazimo u tišinu i muk dočekujući Veliki Petak, dan smrti našega Gospodina.
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka