Velika subota - vazmeno bdijenje

Premda je kiša padala, nije mogla pokvariti posebnost ove večeri kad smo se okupili nešto prije 21.00 sat oko ognja pred našom podvinjskom crkvom. Kišobrani su imali svoj značaj dok je naš župnik, p. Josaphat uz p. Linosa i vlč. P. Mikulčića zabijao čavliće u svijeću da bi označio da je Krist Alfa i Omega, početak i svršetak svega stvorenog. 
Svijeću je upalio na ognju, a potom su vjernici od jednog do drugog palili svijeće. Ulazili su u mračnu crkvu (svjetla su bila ugašena)u povorci sa upaljenim svijećama. Pri kraju su ulazili svećenici koji su uskrslu svijeću na tri mjesta dizali u zrak uz poklik; Svjetlo Kristovo na što su vjernici odgovarali; Bogu hvala!!
 
Velečasni Pavo nam je otpjevao Uskrsni Hvalospjev svijeći, a onda je uslijedila Služba riječi. Tri čitanja iz Staroga zavjeta te poslanica Rimljanima. Između su pjevani psalmi. Prije poslanice ponovno su nakon tri dana zazvonila sva zvona, upaljena sva svjetla i pjevana je Slava Bogu na visini. Znali smo...Isus je uskrsnuo! Ljubav je pobijedila!
Velečasni Pavo nam je u svojoj propovjedi rekao da post na Veliki petak, četrdeset dana Korizme nije uzalud. U našim srcima se mora roditi ljubav, radost. Nismo se uzalud toliko pripremali. Ljubav je pobijedila i donijela radost u srcu koju mi moramo dijeliti drugima.
 
Uslijedila je Krsna služba. Ispovijedili smo svoju vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, a onda je posvećena bila voda sa uskrslom svijećom. Ljubav je rođena iz vode. Poškropljeni smo blagoslovljenom vodom kao onaj dan kad smo uronili u Krista u sakramentu krštenja. Nanovo rođeni nakon svete pričesti i završetka svete Mise mogli smo čestitati Uskrs i poželjeti svemu svijetu obilje ljubavi , zdravlja, mira, a iznad svega, rođenja Krista u našim srcima...
 
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka