Ispiši ovu stranicu

Sveta Potvrda - 13.05.2018

 Krizma, Potvrda, Firma, Pečat dara Duha Svetoga, kako tko zove, krasila je u našoj Župi današnji dan, a na osobit način milost je pohodila srca 110 majki na Majčin dan. Bog Otac darovao je svome jedinorđenom Sinu Majku, koja je nakon njegove smrti, uskrsnuća i uzašašća zajedno s apostolima čekala dolazak Branitelja - Duha Svetoga.Upravo taj Duh Sveti, danas, po rukama Preuzvišenoga Nadbiskupa Đure Hranića opečatio je 110 krizmanika svojim darovima te su oni postali i službeno zreli kršćani sposobni braniti svoja kršćanska vjerska uvjerenja. Ulazeći u svečanoj procesiji krizmanici, njihovi kumovi,asistencija i Preuzvišeni Ndbiskup Đuro,ispunili su  prostor oko vanjskoga oltara ispred kipa našega zaštitnika Župe sv. Antuna i uz mnoštvom vjernika odisao je skrušenošću, pobožnošću, radošću i mirom.

 

Uvodni obred nakon cjelivanja  i kađenja oltara završio je obraćanjem krizmanice Mihaele Oreć i krizmanika Zvonimira Markovića koji su u uvodnim riječima naglasili da sakrament Krizme ne primaju radi reda, nego radi duhovnoga rasta u vjeri koju su naslijedili od roditelja i kumova, na čemu su im kao na blagu za život, zahvalni.Kratkom uvodnom riječju Župnik je potakao Zajednicu na istinsko raspoloženje i otvorenost Bogu u današnjem svečanom slavlju koje predvodi Preuzvišeni Nadbiskup Đuro. Sveto Evanđelje po Ivanu ( Iv, 17, 11b-19) nadahnulo je Nadbiskupa da mladim krizmanicima i sam posvjedoči primjerima iz vlastitoga života u vrijeme odrastanja i buntovništva, da treba uvijek biti autentičan u življenju iako je to uistinu ponekada preteško. Da, nije lako reći NE piti kao drugi, NE do jutra kao drugi, NE preko veze kao drugi, NE biti sami sebi svrha kao drugi..Ne do jutra kao drugi pa makar bili isti kao on, po onoj poznatoj pjesmi...iako je baš to cool. Dragi krizmanici, naglasio je Nadbiskup, budite Vi drugačiji u svijetu, ali ne od svijeta, budite Vi alternativa naše budućnosti u ova teška vremena, oduprite se zlu svake vrste  u današnjici, Vi to možete svojom mladošću, svojom buntovnošću ako učvrstite i ostanete vjerni prijateljstvu s Bogom jer On vas neće napustiti niti zapustiti. Nadbiskup ih je ohrabrio da to mogu postići jer su danas opečaćeni snagom Duha Svetoga i primili su njegove darove mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji, nakon obnve krsnih obećanja polaganjem ruku i molitvom.

  Nakon zajedničke molitve vjernika, te pristupanja svih sv. Pričesti, uslijedila je zahvala župnika p. Josaphata ,majke jedoga krizmanika. Ona se zahvalila u ime svih prigodnom riječju Preuzvišenom Nadbiskupu Đuri Hraniću te pozvala krizmanicu Mirnu Jušćak i krizmanika Mislava Gragovca da mu uruče poklončić u znak sjećanja na danšnji dan koji će njih 110 nositi u svojim srcima cijeli život. Zahvlu su roditelji iskazali i vjeroučiteljima gospođi Nevenki Vrljić i gospodinu Siniši Krstičeviću koji su svojom ekonomijom ljubavi ustrajnošću i strpljenjem pokazali kako čovjek može dati i više nego što ima. Zahvaljujemo se ovim putem i svima onima koje nismo spomenuli a svojim su angažmanom doprinijeli ovom svečanom obredu. Neka im dobri Bog dadne obilje u njihovoj skrovitosti. Zamolili smo Nadbiskupa da odmah otvori poklon i podijeli znatiželju s ostalima što je on radosno učinio i nije krio oduševljenje darom. Sam je rekao da pojas ne nosi često jer ga steže ali će sada početi nositi jer to očito njegovo stado očekuje od njega kao pastira, a stari je solideo rekao da uklone i odmah ce staviti novi.Misno slavlje završilo je nabiskupskim blagoslovom nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.