Duhovna obnova uoči blagdana sv. Antuna u Podvinju

Najbitniji dan u životu jedne župe osim Svetkovina koji se slave sigurno je crkveni god ili kako mi to svi reknemo Kirvaj! Cijela župa se priprema za taj dan. Uređuju se okoliši, oko crkve, oko domaćinstava. Uređuje se unutrašnjost naših domova, peku se kolači, pripremaju 1azna jela. Gosti nam dolaze. Ali osim izvanjskih dojmova trebali bi se prvenstveno pripraviti duhovno i na taj način dočekati Kirvaj. Naša župa ima predivnog sveca jel kaže se da je sveti Antun svetac cijeloga svijeta. Duhovna priprava za blagdan svetog Antuna započela je u nedjelju 10. lipnja.U goste nam je došao vlč. Ivica Martić, župnik župe Uzvišenja svetog križa iz Osijeka. U svojoj nadahnutoj propovjedi pred prepunom podvinjskom crkvom dao nam je na razmišljanje: “ Jesmo mi ti na kojima se ogleda ljubav Kristova? Pokazujemo li je ili u svojim malodušnostima utapamo i zaglušujemo i sebe i druge oko nas?” Ni velika sparina koja se zavukla u crkvu nije do samog kraja klanjanja pred presvetim oltarskim sakramentom istjerala vjernike na svježinu te prve večeri trodnevice.

Drugu i treću večer trodnevice u susret svecu cijeloga svijeta svetom Antunu, slavio je župnik župe Žetale u Sloveniji p. Ciril Čuš. Misa koja je slavljena na vanjskom oltaru, privukla je veliki broj hodočasnika koji su htjeli biti bliže Gospodinu po zagovoru svetog Antuna ,a po riječima patera Čuša koji je ispričao svjedočenje o teškim obiteljskim prilikama u djetinjstvu te o njegovu obraćenju. Nije lako bilo biti dijete oca alkoholičara......nije lako bilo osjetiti ljubav kada te je samo tuga i strah obavijala. Ali Gospodin položi svoje ruke na ovo dijete i ono uz tri Gospine krunice dnevno na koljenima postade istinski vjernik. Doticao je mnoga srca pater Ciril svjedočeći put svojega obračenja. Klanjanjem Isusu na vanjskom oltaru završili smo drugu večer...

Treću večer trodnevice kao i prva dva dana otpočeli smo molitvom krunice svetom Antunu,a potom je u 19 sati započela sveta Misa. Pater Ciril nam je nakon pročitane Božje riječi i tumačenja iste nastavio svoje svjedočenje o tome kako je postao svećenik . Ljubav tadašnjeg mladića nije dozvoljavala da prihvati Gospodina u smislu svećeništva ali i ovaj put Kristova ljubav na jednom hodočašću u Francuskoj dotiće tadašnjeg mladića više od ičega i on se predaje u potpunosti Gospodinu jer samo u Njemu osjeća potpunost, mir.

I ovu večer smo upotpunili klanjanjem pred Presvetim za koje vrijeme smo zahvaljivali Gospodinu na tolikoj ljubavi koju nam daruje. Potom su vjernici zamoljeni da upale svoje svijeće i pođemo u procesiji za Presvetim Oltarskim sakramentom koji je pater Ciril nosio hodajući oko crkve.

Velika milost se spustila na župu svetog Antuna Padovanskog u Podvinju u ovoj trodnevici....

 

na vrh članka