Proslavljen blagdan sv. Antuna u Podvinju

U ranu zoru, već nešto prije pet sati oko crkve u Podvinju okupljali su se vjernici, hodočasnici da bi stigli na prvu svetu Misu ovog trinaestog lipnja na crkveni god.

Kirvaj u Podvinju je jedan od najvećih u bližoj i široj okolici. Stara zavjetna crkva svetom Antunu Padovanskom bude posjećena cijeli dan. Na tisuće hodočasnika se slijeva što na svetu Misu što na zavjet svetom Antunu. Vjernici u hodu oko crkve mole ono što su odlučili da bi po razgovoru sveca cijeloga svijeta bilo uslišano od Gospodina. Predaju nakane, zahvaljuju... Neki to isto rade oko kipa svetog Antuna koji taj dan bude uzdignut da bi ga što više ljudi moglo pohoditi.

Tako je i ove godine prva Misa započela u 5:00 sati, a slavio ju je vlč. Florijan Kvetek, župnik župe Duha svetoga iz Malog Pariza. Zbor iz iste župe je animirao svetu Misu kao i čitači koji su se odazvali pozivu.

Kako je bila velika sparina, Misa u 6:00 sati slavljena je na vanjskom oltaru. Nju je predvodio naš pater Andrzej Tylicki uz animiranje vjernica iz naše župe...

Misa u 7:00 sati ponovno je bila u crkvi jer se spustio pravi pljusak. Ovu Misu je slavio naš župnik p. Josaphat Mosha uz animiranje zbora kao i čitača iz naše filijalne crkve svetog Josipa Bukovlja.

Lijepo je kad na crkveni god u tvome mjestu ima i grkokatolička Misa. To je već tradicija tako da je i ove godinu liturgiju grkokatoličkog obreda u 8:00 sati predslavio o. Aleksandar Hmilj, župnik brodski uz suslavlje vlč. Romerta Farkaša, župnika RKT župe sv. Leopolda Mandića i o. Nikole Stupnjaka, župnika grkokatoličke župe Rođenja Presvete Bogorodice na Kaniži.

Molitva p. Rafala Kiedrowica kapelana naše župe je uslišana pa je sveta Misa u 9:00 sati slavljena na vanjskom oltaru.

Kiša je prestala padati. Okupio se veliki broj vjernika na ovoj Misi. Pjesmom je animirao zbor Duha svetoga iz naše župe koji inače animira večernju nedjeljnu Misu.

Velika čast nam je bila da nam je ove godine u goste došao naš Nadbiskup Đuro Hranić. Tako da je svečano središnje Misno slavlje u 10:30 predlavio Nadbiskup Hranić uz suslavljenje našeg župnika p. Josaphata, p. Areka, p. Ilije, p. Rafala, p. Andrzeja, p. Linosa, vlč. Ivan Lovrić.

U svojoj nadahnutoj propovijedi Nadbiskup Hranić je naglasak dao na našem zaštitniku svetom Antunu koji je naslijedovao Krista u svoj punini: "Nije dao da mu ovozemaljske stvari zamute um i da ostavi Svjetlo ovoga svijeta nego je i u teškim trenucima svoga života bio odan Kristu. Sv. Antun je bio živa slika Kristova. Tek kada i u lomljivim trenucima života ostanemo uz Krista, tada bivamo pridruženi Kraljevstvu nebeskom. Podsjetio nas je i na naše svećenike. Koliko su oni bitni u našim životima... Ne trebamo ih osuđivati ako slučajno zalutaju jer i oni su samo ljudi. Možemo samo osuđivati grijeh."

Nebo iznad Podvinja je bilo čisto, a kišobrani su nam služili kao zaštita od Sunca. Približavalo se 12:00 sati, svi smo bili pozvani da se pridružimo za svečani stol na ručak koje su nam pripremile vrijedne domaćice ove župe.

Mnogi vjernici su došli na ispomoć pa tako su neki usmjeravali hodočasnike, neki su bili poput redara, neki su pazili na svijeće da se ne bi nešto zapalilo. Neku su opet bili tu za sve...

Lica većine vjernika su zračila poput sunca. Trebalo se malo i odmoriti sve do Mise u 17:00 sati koju je molio naš župnik p. Josaphat. Na ovoj svetom Misi bio je zanimljiv i sam zbor. Naša Jelena Bandić uz VIS Cor Unum okupila je ovogodišnje prvopričesnike i uvježbala pjesme kojima su oni animirali ovu svetu Misu. Ova sveta Misa je posebna i stoga što nakon Mise naš župnik blagoslivlja svu djecu.

Ostala nam je još jedna sveta Misa, a to je ona u 19:00 sati koju je slavio naš pater Arek.

I ove godine kroz naše Podvinje prošlo je mnogo hodočasnika. Zahvaljujemo se svakom od njih, zazivamo Božji blagoslov i vidimo se ako ne prije, a onda opet na sam blagdan svetog Antuna u Podvinju...

Pogledajte i video snimku u 360 stupnjeva:

 

na vrh članka