Naši župljani hodočastili Gospi od Suza u Pleternici

U petak 31. rujna 2018. godine grupa hodočasnika iz župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Brodskog Vinogorja uputila se skupa sa župnikom p. Jozafatom i p. Andrejem u svetište Gospi od Suza u Pleternicu. Stavivši sve naše nakane, nakane naših župa, ali i kao priprema za misno slavlje, započeli smo naše hodočašće molitvom krunice. Po dolasku u svetište, svatko je imao priliku obići crkvu i kapelicu, pomoliti se pred likom Gospe od suza te pristupiti sakramentu svete ispovijedi.
Svečanu misu, kojom se ujedno slavio i spomen desete obljetnice uspostave Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, predvodio je đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić, skupa s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem te mnoštvom svećenika.

Nadbiskup Đuro je u svojoj propovijedi tumačio sliku raspetog Isusa na križu, uz kojeg su stajale pobožne žene i učenik Ivan. Na pomalo zbunjujuć način Isus se Mariji obraćao sa „Ženo“, a ne „Majko“. Bibličari ističu da je time Ivan želio Mariju predstaviti kao ženu koja je na osobit način bila sjedinjena sa Spasiteljem po činu otkupljenja u trenutku njegove smrti na križu. Žalosna Gospa, Gospa od Suza je pod križem postala i naša majka, dok je Ivan bio simbol svih nas koje Isus ljubi na isti takav način. Ivan uprisutnjuje cijelu Crkvu, povjerenu Blaženoj Djevici Mariji, sve nas koji ljubimo Isusa. Te riječi: "Ženo! Evo ti sina!" i "Evo ti majke!", Isus svakome od nas okupljenih u ovom njezinom Marijinu svetištu i danas ponavlja. Time nas čini njegovom ljubljenom djecom. Nadbiskup je također istaknuo kako je čovjek sigurno najveći kad se potpuno daruje Bogu na služenje. Mi se svi skupa trebamo truditi na razvoju naše domovine, nadilaženju društvenih podjela, razvoju nacionalnog zajedništva, pomirenju s drugim narodima, stvaranju preduvjeta za zadržavanje mladih u našoj domovini. Božja riječ nam kaže da se rad, čast, iskrenost, poštenje i dobrota isplate te da imaju veću vrijednost pred svakim našim sebičnim željama. Prihvaćajući poput BDM naše životne poteškoće pozvani smo izgrađivati ovo društvo. BDM nas svojim suzama pod križem poziva na vjernost njezinu sinu jer samo kad smo s njime više sjedinjeni to smo više braća i sestre te imamo više osjećaja jedni za druge. Nadbiskup je ovaj naš dolazak u svetište Gospi od Suza slikovito prikazao kao polazak u  Marijinu školu koja nas uči kako se biva vjeran Isusu Kristu. S povjerenjem, poput BDM, stavimo svoje živote u Isusove ruke.
Nakon euharistije, uslijedila je zavjetna procesija s Gospinim kipom tijekom koje su svi okupljeni vjernici pjevali i slavili Gospu, podižući i spuštajući svijeće Mariji na hvalu.

na vrh članka