Izlet ministranata u Kopački rit

Dana 27.10.2018. ministranti naše župe predvođeni župnikom krenuli su na malo proputovanje našom lijepom Slavonijom. Laganom vožnjom, molitvom i druženjem u busu stigli smo do našeg  prvog odredišta  Kopačkog rita. Dočekalo nas je pomalo vjetrovito i toplo vrijeme i teta koja nam je ispričala povijest Kopačkog rita. A nešto od toga i mi smo upamtili.

 

Park prirode Kopački rit je poplavno područje u Baranji, na sjeveroistoku Hrvatske, između rijeka Dunav na istok i Drave na jugu .Utemeljen je 1976.godine. Park prirode je ukupne veličine 17700 ha, od čega Specijalni zoološki rezervat obuhvaća 8000 ha. Administrativno se nalazi u općini Bilje, Osječko-baranjska županija. Trenutno je najstariji park prirode u Hrvatskoj .Ime je dobio prema istoimenom selu koje se nalazi na rubu parka, od mađ. «kopacs»=kopča i «ret»=močvarna livada. Mađarska riječ kopacs također označava predmet koji je raskovan, odnosno razbijen na manje cjeline ,što sliči razbijenim cjelinama(šume, tršćaci, jezerca…) u ritu. Kopački rit je jedan od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi. Ovo područje tijekom godine značajno mijenja svoj izgled ,ovisno o intezitetu plavljenja ,pretežno iz Dunava ,te mnogo manje iz Drave. Najveće je rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažnij ornitološki rezervat u Hrvatskoj. U njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a velika bioraznolikost  od 2000 bioloških vrsta odraz je bogate flore i faune parka.

Nakon oslušanog predavanja i pogledanog filma uputili smo se brodom u obilazak, gdje smo vidjeli brojne ptice i njihova gnijezda .Ushićeni  i pomalo gladni krenuli smo na naše novo odredište župu mučeništva sv. Ivana Krstitelja- Brijest. Naselje smješteno 5km južno od Osijeka u mikroregiji Dravsko-dunavske nizine na križištu državne ceste Osijek – Jarmina i Vinkovačke ceste Osijek –Brijest .Rimokatolička župa Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja utemeljena je 1987.godine,a istoimena župna crkva građena je od 1994. do 1997.godine. Tamo su nas u ugodnom okruženju dočekali  p. Andrzej i p. Linus. Nakon fine okrijepe koju su nam pripremili i razgledavanja župe ostalo nam je još vremena za igru. Uz igru i druženje vrijeme nam je brzo proletjelo .Došlo je i vrijeme da se lagano pakiramo za povratak kući ,ali prije toga ostala nam je još jedno mjesto za obići. Na povratku iz Osijeka skrenuli smo u Đakovo.  Đakovačka katedrala Svetog Petra u neoromaničkom stilu stolna je crkva Đakovačko-osječke nadbiskupije. Pripreme za gradnju nove đakovačke katedrale koja je trebala zamijeniti staru i prilično skromnu barokiziranu srednjovjekovnu građevinu koja je stajala iza biskupskog  dvora započele su već krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Ponajprije zbog nedostataka sredstava sagrađena je tek između 1866. i 1882. godine. Glavni incijator podizanja ove građevine jeste đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer. Đakovačka katedrala u vrijeme kad je sagrađena bila je najveća Hrvatska sakralna građevina, duga 74 m , visoka 27 m, u transeptu široka 52 m ,sa dva tornja visoka 84 m , i kupolom od 59 m . Sa stečenim novim znanjem i pomalo umorni krenuli smo kući. Nadamo se nekom novom druženju i zahvaljujemo našim paterima na uloženom trudu i brizi oko nas.

na vrh članka