Ispiši ovu stranicu

Jerihonsko bdijenje

Jerihonsko bdijenje je pobožnost kroz molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz čitanja Svetog pisma koja traje sedam dana i sedam noći.
Prvi koji je započeo jerihonsko bdijenje bio je "apostol svete krunice" poljski redovnik Anatol Kaszczuk (Kaščuk), koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo jerihonsko bdijenje u marijanskom svetištu Jasna Gora u Poljskoj 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu, a to je pohod pape Ivana Pavla II.svojoj domovini koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.
 
Jerihon je ime drevnog grada, koji se spominje u Knjizi o Jošui u Bibliji. Jošua je (nakon Mojsija) poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona (Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Jerihonske zidine morale su pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izraelci su sedam dana oko jerihonskih zidina trubili i nosili Kovčeg Saveza tako da se grad na kraju predao (Jš 6,1-20).
Pobožnost jerihonskog bdijenja je izraz zadovoljštine za grijehe, djelo pokore i žrtve te svjedočenje vjere i ljubavi prema Isusu. Obično se održava prije velikih blagdana poput Božića i Uskrsa ili prije važnih događaja.
Po drugi puta, podsjetimo prvi puta je bilo prije Božića, u našoj crkvi svetog Antuna održava se pobožnost Jerihonskog bdijenja. Sedam dana i sedam noći molimo za našu domovinu, za naše obitelji. Prvenstveno kao duhovna obnova za naše ovogodišnje krizmanike i njihove kumove, za prvopričesnike i za sve njihove roditelje.
Iz sata u sat izmjenjuju se vjernici koji su se predbilježili za jedan sat bdijenja s Isusom. To vrijeme neki provedu u molitvi i tišini, neki uz molitvu s pjevanjem, molitvom krunice, križnim putom ili čitanjem Svetog pisma. Svaki dan je križni put prije svete Mise koja započinje u 18.00 sati.
Naša župa prima velike milosti od Gospodina dok preko zvučnika podvinjske crkve odjekuju molitve, Božja Riječ. Posebnost je i u tome što su se odazvali i mnogi vjernici iz drugih župa našeg brodskog dekanata. Molitvena zajednica „Novo srce“ preuzela je noćne termine. U ovo vrijeme korizme, naša crkva je posebno živa, naša crkva posebno moli. 
Pridruži se ako nisi, do petka do 18.00 sati kada ćemo svetom Misom završiti Jerihonsko bdijenje.
 
Rafaela Janković