Tijelovska procesija u našoj župi

Svečano je bilo na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove u našoj župi. Tijelovske procesije okupile su veliki broj vjernika i u Podvinju i u Bukovlju, istodobno, koji su hodili za Isusom svjedočeći njegovu ljubav za cijeli svijet. S radošću je to činila i naša Rafaela Janković.

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, vjernici u Podvinju okupili su se ispred križa na spoju ulica Kerdeni i Grbavica. Ispred uređenog mjesta na prvoj postaji gdje je izložen Presveti oltarski sakrament, poslušali smo Božju Riječ i pomolili se. Župnik p. Ante Šiško sve je okupljene, kao i samo mjesto, na sve strane blagoslovio s Presvetim, a potom je formirana procesija. Najviši ministrant nosio je križ, a iza njega su ostali ministranti s korpicama punih ružinih latica posipali put kojim je prolazio naš Isus.

Prelijepi sunčani dan, još više je sjajio i grijao kroz zrake Tijela Kristovog. Razmišljala sam kako u ovom trenutku, ne samo u našemu Podvinju nego i u cijeloj zemlji, Krist hoda zajedno s vjernicima. Svi oni koji ne dolaze k njemu da mu se poklone, on taj dan iziđe i približi se svima, i onima koji su svaki dan uz njega, a i onima koji ga dugo nisu susreli. Radost me je ispunjavala jer Isus je uvijek spreman poniziti se i na taj način približi svakog čovjeka što bliže sebi. Pred mojim očima hoda onaj kojega svaki dan blagujem i na nekoliko minuta preobrazim se u savršenu, Kristovu miljenicu, Kristovu kopiju. Na trenutak pretvorim se u tajnu nedokučive ljubavi. Zahvalna koračam ukorak s Kristom, u Njegovoj svjetlosti koja me obasjava...

Zaustavljali smo se na još dva mjesta gdje smo uz čitanja i molitve bili blagoslovljeni s Tijelom Kristovim. Vjernici su nam se pridruživali u hodu, a brojni su čekali pred crkvom i tamo se poklonili na trećoj postaji Onome koji nam se nudi svakodnevno u svojoj Riječi i svome Presvetom Tijelu. Velika tajna za sve nas: tijelo koje iz kruha prelazi u živo Tijelo našega Gospodina.

Po završetku procesije ušli smo u crkvu gdje je potom p. Ante uz koncelebraciju p. Alberta predvodio misno slavlje te u propovijedi približio još više ovu tajnu: ustanovljenje Euharistije, pretvorba Boga koji je osoba, spomen čin koji se nije dogodio prije tisuće godina nego se događa i danas. I danas na misi imamo muku, žrtvu i slavu našega Krista. Zahvaljujmo Bogu kojega dobivamo u srce svaki put kad pristupimo euharistijskoj gozbi. Tada i mi postajemo pokaznica i svetohranište koje moramo isijavati tom istom svjetlošću koju smo primili. Nema veće blizine Kristu nego primajući to isto tijelo i ozdravljajući jer blagdan Tijelova je blagdan zdravlja. Ovo svjetlo koje ozdravlja, jedino možeš dobiti na misi preko svećenikovih ruku. Bogu zahvaljujmo na svakom tom trenutku blizine s Tijelom Kristovim i odlazimo svojim domovima ispunjeni radošću.

* * *

EUHARISTIJSKOJ HOSTIJI - ISUSU
(Bogu s nama)

Kako je veliko Sunce
no Ti si od Sunca veći...
Kako je veliko nebo
no Ti si i od neba veći...

Kako je veliko more
i ocean
a Ti si
o od njih veći
a smjestio si se
u malenost
bijele hostije
da bi te
čovjek blagovao
kako bi bio veći
u srcu svome - opran
sličniji
Srcu Tvome

na vrh članka