Slavlje sakramenta svete potvrde - krizme

Na svetkovinu Presvetog Trojstva, 31. svibnja, slavljeno je u našoj župi primanje sakramenta svete potvrde, a biljeg dara Duha Svetoga primilo je 119 krizmanika i krizmanica. Svečano misno slavlje na vanjskom, posbno uređenom oltaru pokraju župne crkv sv. Antuna pred brojnim okupljenim vjernicima, predvodio je generalni vikar Đakovačko osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić. Koncelebrirali su župnik p. Ante Šiško te pateri Rafał Kiedrowicz i Albert Thielemeier. U nadahnutoj homiliji, mons. Čurić pozvao je krizmanike i sve okupljene vjernike da se malo zamislimo o stvarnosti naše vjere, jer vjera po svojoj srži i istini nije nešto površno, nego nešto jako životno za sve nas, što nam je znakovito nadahnuto Božjom Riječju.

Stoga je važno drugovanje s Božjom Riječju. Nastojte često uzeti u ruke i čitati Bibliju, jer naša vjera je biblijska vjera koja se nadahnjuje u svjedočanstvu Božje objave u osobi Isusa Krista i traje kroz čitavu povijest spasenja sve do današnjih vremena., poručio je mons. Čurić mladićima i djevojkama koji danas po sakramentu svete potvrde postaju zreli kršćani i vjernici, posvješćujući i to da smo svi mi biblijski vjernici isti kao i svi drugi ljudi – ni nadljudi, niti podljudi; imamo sve poteškoće, sposobnosti i dostojanstvo kao ljudske osobe, ali imamo i jedno posebno Svjetlo po kojemu smo ucijepljeni u stvarnost života i razumijevamo tu biblijsku istinu vjere: da je naš ljudski život povezan s Božjim životom.

Mons. Čurić je, apostorofirajući našu vjeru kao vjeru apostola označenu kao takvu u Novom zavjetu, pozvao da gradimo svoju vjeru upravo na apostolskoj vjeri, koja prati čitavu ljudsku povijest od Kristova Uskrsnuća i traje sve do ostvarenja zajedništva s Trojedinim Bogom.

U središte te istine koju nam Isus naviješta, njegova je zapovijed ljubavi: ljubite jedni druge kao što sa ja vas ljubio; to znači da svoj kršćanski život trebamo ostvarivati u povezanosti s Isusom nasljedujući njega, jer moramo razumjeti da naša kršćanska vjera nije prije svega sustav istina i zapovijedi ili još manje lijepih tradicija i običaja, nego primarno doživljaj povezanosti i zajedništva s Isusom Kristom. To je upravo najvažnije – naša vjera snažna je onoliko koliko i naš doživljaj povezanosti s Isusom, istaknuo je generalni vikar Čurić.

Govoreći o sveprisutnom problemu ravnodušnosti prema Isusu, na što nas upozorava i papa Franjo, pojasnio je kako smo počesto u trenucima kad nam je dobro i kad nemamo nikakvih briga i poteškoća – ravnodušni i hladni na probleme, potrebe i patnje drugih. Takav egoistični ravnodušni stav poprimio je svjetske razmjere da možemo govoriti o globalizaciji ravnodušnosti, problemu s kojim se mi kršćani trebamo uhvatiti u koštac. Nemojmo ostati hladni na Božju ljubav, jer Bog nije mrtvi bog, on nije neko daleko biće, nego sveprisutna, živa stvarnost naše svakodnevice, koji nas neizmjerno ljubi, zaključio je mons. Čurić i pozvao krizmanike da i nakon primanja sakramenta svete potvrde, darove i plodove Duha Svetoga koje će primiti, umnažaju i šire svima po svem svijetu.

Uslijedio je potom čin ispovijesti vjere, potom sam obred pomazanja svetim uljem – krizmom, a nakon toga i sveta euharistija za koju su krizmanici na oltar prenijeli i darove: kruh i vino kao simbol Isusova svetog Tijela i Krvi, Bibliju – Božju Riječ, knjigu u kojoj su napisane zamolbe svih krizmanika za nadbiskupa, kamen kao simbol njihova htijenja ugradnje u živu Crkvu kojoj je ugaoni kamen sam uskrsli Gospodin, te na kraju i svjetlo Uskrsnuća - svijeću. Dvoje kateheta Ivan Matijašević i Katica Babić prinijele su plakat sa simbolom Duha Svetoga na kojem su ispisana imena 119 krizmanika i krizmanica.

Uslijedila je sveta pričest koju su s posebnom radošću u svojim srcima primili novopotvrđeni, kumovi i njihovi roditelji, a potom i svi ostali. Poslije popričesne molitve, župnik p. Ante Šiško je iskreno je zahvalio i pozvao sve novopotvrđene da još jednom molitvom izraze spremnost da će od sada trajno živjeti u Kristu. U ime roditelja krizmanika riječi zahvale uputila je Karolina Kolovrat, majka krizmanika Marina, a u ime svih krizmanika molitvu zahvale izrekli su krizmanici Ivan Tečer i Jelena Vukoje. Dar - umjetničku sliku crkve sv. Antuna u Podvinju - krimatelju mons. Čuriću u ime svih potvrđenika uručile su Tamara Čokrlić i Ana Brekalo. .

Kažimo i da je misno slavlje pjesmom animirao mještoviti župni zbor sv. Antuna, a na kraju su i prigodnu pjesmu Život tvoj otpjevali i sami krizmaniici, njih 15-ak, u posebno za ovu prigodu formiranom zboru.

na vrh članka