Župa Svetog Antuna Padovanskog

Župa Svetog Antuna Padovanskog

Treća korizmena nedjelja godina B - Veliko čišćenje

Isusovo čišćenje hrama postalo je simbolom, znakom za uvijek iznova potrebno čišćenje. Isus nije želio da se jeruzalemski Hram izopači i pretvori u trgovačku dvoranu, da postane godišnji sajam trgovine: Isus tjera sve njih iz hrama, trgovce i mjenjače. S bičem od užeta tjera ih zajedno s ovcama i volovima.

Veliki petak, dan muke i smrti našeg Gospodina Isusa Krista

Služba riječi, klanjanje križu i pričest tri su dijela liturgije Velikog petka, tog se dana u crkvama ne slave Mise, kao ni na Veliku subotu, sve do vazmenog bdijenja. Crkva se „uzdržava“ od misne euharistijske žrtve zbog spomena na Kristovu smrt.
 
 

Sveta Skolastika, svetica zavijena u tajnu skrovitosti, šutnje, molitve i povezanosti s Kristom

Danas slavimo spomendan svete Skolastike, suutemeljiteljice benediktinskog reda i sestre svetog Benedikta, utemeljitelja benediktinaca. Rođena je 480.-te godine u Nursiji, te je od samog djetinjstva posvećena Bogu kao djevica, premda se o njezinu ranom životu ne zna puno. Njezin je život skriven pred svijetom, zavijen u tajnu skrovitosti, šutnje, molitve i povezanosti s Kristom.
 

KRŠTENJE GOSPODINOVO

  • Objavljeno u Vijesti

Otkupitelj svih naroda 
Svem svijetu danas zablista:
Nek pjevaju mu pohvale
Sva usta, srca vjernička!

 

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

Uskrs je svetkovina koja nas prisiljava da svoj pogled usmjerimo prema gore dok nas različite životne brige poput financija, stanovanja, posla i nedaće kao bolest, nesloga u obitelji, smrt i nesreća pritišću da svoj pogled usmjerimo prema dolje i grčevito se borimo i suočavamo sa surovom stvarnošću. 

Pomozimo malenoj Lei

U sljedeću nedjelju, 9. travnja, na blagdan Cvjetnice, ispred župne crkve imat ćete mogućnost kupiti maslinove grančice i uskrsne dekoracije, a sav Vaš dobrovoljni prilog ići će za župni Caritas. Župni Caritas će sav novac proslijediti na račun malene Lee, naše 8-godišnje župljanke kojoj je hitno potreban novac za operaciju kralježnice. U daljnjem tekstu prenosimo Vam u cijelosti apel za pomoć njezine majke Lucije Novak u kojem Vam je sve detaljno opisano.
 
 
 

Predstavljeni članovi župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja

  • Objavljeno u Vijesti

Nakon savjetovanja s povjerenikom i članovima nadbiskupijskog Djela za zvanja, na temelju Izjava i odluka Druge biskupijske sinode, br. 318, 320 i 333, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić izdao je dekret o osnivanju Nadbiskupijske mreže molitelja za svećenička i redovnička zvanja. Mrežu čine župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja.

Istodobno su potvrđene i smjernice za ustroj i djelovanje župnih molitvenih skupina te nadbiskupijske mreže molitelja, u kojima među ostalim stoji kako članovima župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja mogu postati osobe koje su spremne svakoga dana izmoliti Nadbiskupijsku molitvu za svećenička i redovnička zvanja; poželjno je da članovima župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja postanu i bračni parovi te čitave obitelji koje su spremne zajednički izmoliti spomenutu molitvu barem jednom tjedno. Poželjno je, ali nije obvezno, da članovi župne molitvene skupine, uz nadbiskupijsku molitvu izmole i jednu deseticu krunice.
Iako se svim vjernicima preporučuje da mole za nova zvanja, formalnim članovima župne molitvene skupine za zvanja postaju osobe (obitelji) koje se prijave svome župniku i on ih uvede u evidenciju članova župne molitvene skupine, a svi članovi dobivaju i svoju člansku iskaznicu.
 
Na četvrtu nedjelju kroz godinu, na pučkoj misi u 10:30 svi oni koji su se prijavili kao molitelji za svećenička i redovnička zvanja izrekli su svoja obećanja..

Sveti Antun Pustinjak ili sv. Antun opat, svetac u istočnoj i zapadnoj Crkvi

Sv. Antun Pustinjak život je posvetio pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem redovništva. Slava sv. Antuna Pustinjaka u tome je što je pošao najljepšim putem, a to je put kojim se Krist slijedi izbliza u evanđeoskim savjetima i siromaštvu, čistoći i poslušnosti.
"Stjecanje novca i uživanje u njemu smatraj kratkotrajnom maštarijom. Jer, kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u duhu? Nije li bolje sticati ono što možemo ponijeti sa sobom: pravednost, mudrost, hrabrost, prosuđivanje, ljubav i vjeru?" (sv. Antun Pustinjak)
 
 
 
Pretplati se na ovaj RSS feed