Župa Svetog Antuna Padovanskog

Župa Svetog Antuna Padovanskog

Veliki petak, dan muke i smrti našeg Gospodina Isusa Krista

Služba riječi, klanjanje križu i pričest tri su dijela liturgije Velikog petka, tog se dana u crkvama ne slave Mise, kao ni na Veliku subotu, sve do vazmenog bdijenja. Crkva se „uzdržava“ od misne euharistijske žrtve zbog spomena na Kristovu smrt.
 
 

Sveta Skolastika, svetica zavijena u tajnu skrovitosti, šutnje, molitve i povezanosti s Kristom

Danas slavimo spomendan svete Skolastike, suutemeljiteljice benediktinskog reda i sestre svetog Benedikta, utemeljitelja benediktinaca. Rođena je 480.-te godine u Nursiji, te je od samog djetinjstva posvećena Bogu kao djevica, premda se o njezinu ranom životu ne zna puno. Njezin je život skriven pred svijetom, zavijen u tajnu skrovitosti, šutnje, molitve i povezanosti s Kristom.
 

KRŠTENJE GOSPODINOVO

  • Objavljeno u Vijesti

Otkupitelj svih naroda 
Svem svijetu danas zablista:
Nek pjevaju mu pohvale
Sva usta, srca vjernička!

 

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

Uskrs je svetkovina koja nas prisiljava da svoj pogled usmjerimo prema gore dok nas različite životne brige poput financija, stanovanja, posla i nedaće kao bolest, nesloga u obitelji, smrt i nesreća pritišću da svoj pogled usmjerimo prema dolje i grčevito se borimo i suočavamo sa surovom stvarnošću. 

Pomozimo malenoj Lei

U sljedeću nedjelju, 9. travnja, na blagdan Cvjetnice, ispred župne crkve imat ćete mogućnost kupiti maslinove grančice i uskrsne dekoracije, a sav Vaš dobrovoljni prilog ići će za župni Caritas. Župni Caritas će sav novac proslijediti na račun malene Lee, naše 8-godišnje župljanke kojoj je hitno potreban novac za operaciju kralježnice. U daljnjem tekstu prenosimo Vam u cijelosti apel za pomoć njezine majke Lucije Novak u kojem Vam je sve detaljno opisano.
 
 
 

Predstavljeni članovi župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja

  • Objavljeno u Vijesti

Nakon savjetovanja s povjerenikom i članovima nadbiskupijskog Djela za zvanja, na temelju Izjava i odluka Druge biskupijske sinode, br. 318, 320 i 333, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić izdao je dekret o osnivanju Nadbiskupijske mreže molitelja za svećenička i redovnička zvanja. Mrežu čine župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja.

Istodobno su potvrđene i smjernice za ustroj i djelovanje župnih molitvenih skupina te nadbiskupijske mreže molitelja, u kojima među ostalim stoji kako članovima župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja mogu postati osobe koje su spremne svakoga dana izmoliti Nadbiskupijsku molitvu za svećenička i redovnička zvanja; poželjno je da članovima župne molitvene skupine za svećenička i redovnička zvanja postanu i bračni parovi te čitave obitelji koje su spremne zajednički izmoliti spomenutu molitvu barem jednom tjedno. Poželjno je, ali nije obvezno, da članovi župne molitvene skupine, uz nadbiskupijsku molitvu izmole i jednu deseticu krunice.
Iako se svim vjernicima preporučuje da mole za nova zvanja, formalnim članovima župne molitvene skupine za zvanja postaju osobe (obitelji) koje se prijave svome župniku i on ih uvede u evidenciju članova župne molitvene skupine, a svi članovi dobivaju i svoju člansku iskaznicu.
 
Na četvrtu nedjelju kroz godinu, na pučkoj misi u 10:30 svi oni koji su se prijavili kao molitelji za svećenička i redovnička zvanja izrekli su svoja obećanja..

Sveti Antun Pustinjak ili sv. Antun opat, svetac u istočnoj i zapadnoj Crkvi

Sv. Antun Pustinjak život je posvetio pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem redovništva. Slava sv. Antuna Pustinjaka u tome je što je pošao najljepšim putem, a to je put kojim se Krist slijedi izbliza u evanđeoskim savjetima i siromaštvu, čistoći i poslušnosti.
"Stjecanje novca i uživanje u njemu smatraj kratkotrajnom maštarijom. Jer, kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u duhu? Nije li bolje sticati ono što možemo ponijeti sa sobom: pravednost, mudrost, hrabrost, prosuđivanje, ljubav i vjeru?" (sv. Antun Pustinjak)
 
 
 

Svetkovina Bogojavljenja

Dolaskom Boga među ljude započela je pustolovina koja je imala sva obilježja patnje. Onaj Zli koji progoni Božju prisutnost na zemlji, nije poštedio zemlju svoga krvavog pira već od Isusova rođenja i najnježnije prisutnosti na zemlji. Isto tako Bog skriven u ljudskom tijelu nije mogao ne otkriti svoju prisutnost onima koji ga iskreno traže, kao što nije mogao ne izazvati protivljenje onih kojima je nepoželjan.

Pretplati se na ovaj RSS feed