Duhovna riječ

Sveti Ivan od Križa

Crkva se na današnji dan 14. prosinca spominje sveca koji je poznat i kao svetac, mistik, sveti Ivan od Križa. Rodio se 1542. u malom selu Fontiveros, u blizini Avile, u Castilla la Vieju, od Gonzala de Yepesa i Cataline Alvarez . Vrlo je mlad ostao bez oca, a s majkom i bratom preselio se u Medinu del Campo, u blizini Valladolida, trgovačkog i kulturnog središta. Tu je pohađao Colegio de los Doctrinos, obavljajući također neke manje poslove za sestre u crkvi. Zbog svojih osobina i rezultata u učenju primljen je bio kao bolničar, a zatim u Isusovački zavod. Po završetku naobrazbe, opredijelio se za redovnički život i to novicijat kod karmelićana uzevši ime Matija.
 
 

Sveti Nikola Tavelić

Nikola Tavelić rođen je 1350 godine u Šibeniku u obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskog plemena Šubić, što dokazuju i crveno – bijelo – plave kocke njegovog obiteljskog grba. Postao je prvi hrvatski svetac. U mladosti je stupio u franjevački red i 12 godina propovijeda kao misionar u Bosni. Bili su tada vrlo teški uvjeti za rad te nakon smrti bosanskog kralja Tvrtka 1391 i nereda koji su uslijedili zbog borbe za vlast i nemogući Nikola se sa dvojicom svoje subraće uputio kao misionar u Svetu Zemlju. To će ga dovesti do mučeničke smrti.
 

Bdijenje kod Božjeg groba

U tišini crkve, uz svjetlost svijeća, miris cvijeća i tamjana, u grobu leži, nitko drugi, nego sam Bog. Sjećam se jedne priče o čovjeku koji je sanjao da je Bog umro. Osjećaj nevjerice i bespomoćnosti, napuštenosti i besmisla pratio ga je cijeli dan. Nije se mogao pomiriti s tim da je Bog mrtav. Bog iz sna tog čovjeka je jednostavno umro. Naš je ubijen. Stvoritelj svega svijeta, Život, Svjetlost, Nježnost i Ljubav sama okrutno mučena i ubijena rukom svojih stvorenja. Kao da je Zemlja promjenila smjer svoje vrtnje i čitav Svemir zakonitosti na kojima počiva. 

Božanski časoslov

Božanski časoslov ili Brevijar je službeno, pojedinačno ili zajedničko moljenje određenih molitava Crkve, a sadrži biblijsku knjigu Staroga zavjeta (Psalme), razne molitve i himne. 
 
 
Pretplati se na ovaj RSS feed